NEKADAŠNJI ČLAN BENDA "CREAM"

Preminuo Džek Brus, jedan od najvećih basista rokenrola

"Svijet muzike biće siromašniji bez njega, ali on živi i dalje kroz svoju muziku i u našim srcima", navodi se u saopštenju koje prenosi Asošiejted pres
3 komentar(a)
Džek Brus, Foto: Reuters
Džek Brus, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2014. 18:21h

Džek Brus (Jack Bruce), svojevremeno basista rok supergrupe Krim (Cream) u kojoj je svirao Erik Klepton, umro je u 71. godini, saopštila je danas njegova porodica, a prenose svketski mediji.

"Svijet muzike biće siromašniji bez njega, ali on živi i dalje kroz svoju muziku i u našim srcima", navodi se u saopštenju koje prenosi Asošiejted pres.

Brusova publicistkinja Kler Singers rekla je da je Brus preminuo u svom domu u Safolku u Engleskoj.

Supergrupu Krim, koja je postojala od 1966. do 1968. godine, činili su Brus, Klepton i bubnjar Džindžer Bejker i ona važi za jednu od najvažnijih u istoriji rokenrola, piše Bi-Bi-Si.

Krim su za samo dvije godine postojanja prodali 35 miliona primjeraka svojih albuma.

Njihov album "Wheels Of Fire" (1968) prvi je dupli album koji je dostigao platinasti tiraž u Velikoj Britaniji.

Grupa je za vrijeme svog postojanja snimila četiri albuma, a Brus je napisao i otpjevao većinu pjesama iz Krimovog repertoara uključujući "Sunshine Of Your Love" i "I Feel Free".

Brus je izgradio reputaciju bluz i rok muzičara svirajući sa grupama Džon Mejels bluz brejkers (John Mayall's Blues Breakers) i Menfrid Man (Manfred Mann) prije nego što se pridružio Kleptonu i Bejkeru.

Krim se raspao na vrhuncu popularnosti, a Brus, za razliku od Kleptona, nikada nije više imao tako komercijalan projekat kao što je bio ovaj bend.

Svejedno, ostala mu je reputacija jednog od najboljih basista rokenrola.

Krim su se obnavljali dva puta, radi serije koncerata, posljednji put 2005. godine.