Još jedan koncert mladih talenata: Nadaju se da je ovo tek početak

Koncert u okviru ciklusa “Mladi talenti” zakazan je za četvrtak, 31. januar, publici u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović predstaviće se trio u sastavu Petar Popović (klavir), Viktor Huter (violina) i Sari Šaćiri (violončelo).
837 pregleda 1 komentar(a)
Viktor Huter (violina), Petar Popović (klavir) i Sari Šaćiri (violončelo), Foto: Novak Abamović
Viktor Huter (violina), Petar Popović (klavir) i Sari Šaćiri (violončelo), Foto: Novak Abamović

Još jedan koncert u okviru ciklusa “Mladi talenti” zakazan je za četvrtak, 31. januar u 19 časova, a tom prilikom publici u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović predstaviće se trio u sastavu Petar Popović (klavir), Viktor Huter (violina) i Sari Šaćiri (violončelo). Njih trojica su učenici trećeg razreda srednje muzičke škole “Vasa Pavić” u Podgorici, a kako kažu, ovo im nije prvi put da nastupaju zajedno. Naime, u ovom sastavu već su nastupali i to u školi u okviru javnih i internih časova, a najznačajniji nastup do sada im je bio na koncertu u sali Ministarstva kulture na Cetinju u okviru završnog koncerta Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.

“Kao sastav sviramo oko godinu i po dana. Počeli smo na času kamerne muzike kao školski sastav i od tada se naš trio nije mijenjao”, priča violončelista Sari Šaćiri.

Program koji će izvesti u četvrtak veče je prema riječima pijaniste Viktora Hutera klasičan, ali atraktivan.

“Odabrali smo ga uz pomoć našeg profesora Petra Obradovića, čija je, u stvari, sve ovo i bila ideja. Nadam se da ga nećemo razočarati. Sviraćemo djela Dmitrija Šostakoviča,Antonjina Dvoržaka, Astora Pjacole. Mi uživamo svirajući taj repertoar nadamo se da će i publika uživati”, otkriva Huter, dok se Šaćiri nada dobroj reakciji.

“Kompozicije su prožete raznim emocijama i mislim da će se svako pronaći bar u nekom dijelu koncerta”, nada se violončelista.

Huter tvrdi da su kamerni sastavi ove vrste dosta zastupljeni, pa samim tim im nije teško da nađu kompozicije koje će svirati na koncertima.

“Sastav klavirskog tria je jako popularan još od doba klasicizma, te s toga repertoar je jako obiman i raznolik”, nadovezuje se Šaćiri, a njegov kolega Popović dodaje:

“Postoje mnoga djela i aranžmani za klavirski trio, zato što su mnogi kompozitori pisali za taj sastav”, objašnjava Popović.

No, dešava se da izaberu djelo koje nije pisano za ova tri instrumenta, pa ga samim tim treba prilagoditi.

“U tim slučajevima, naravno nastupaju naši profesori Petar Obradović i Nataša Popović”, objašnjava Huter.

Smatraju da je jako bitno svirati pred publikom kako bi se još kao mladi oslobodili treme i straha, pa im je drago što će nastupiti u okviru programa “Mladi talenti”.

“Zahvalni smo na ovoj prilici i ovakav program je sjajna mogućnost da se mladi predstave”, kaže Šaćiri, a istog su mišljenja i njegove kolege.

“Počastvovani smo što nastupamo baš u okviru programa koji nosi takvo ime. Koncerti pred publikom su nama, mladim muzičarima, veoma bitni jer tek na taj način dobijamo, da kažem, satisfakciju za sav uloženi trud i rad, koji nije mali”, kaže Huter, dok Popović smatra da je veoma važno što nastupaju u okviru ovog ciklusa.

“Koncerti ovakve vrste zahtijevaju posebno koncetraciju i fokus na djelo koje se svira. Češći javni nastupi nam koriste da se opustimo i prikažemo svoje umijeće na najbolji mogući način u tom datom trenutku”, ističe Popović.

Oni se nadaju da će biti još ovakvih koncerata gdje će sva trojica dijeliti scenu.

“Mi se nadamo da je ovo za naš trio tek početak. Prve reakcije, kako profesora tako i publike, su bile veoma pozitivne, tako da, idemo naprijed, u nove pobjede”, obećava Huter.

“Uživamo dok sviramo zajedno, volimo da sarađujemo i radujemo se svakoj našoj zajedničkoj probi i radu sa profesorima”, dodaje Popović, dok Šaćiri kaže kako u školi na časovima kamerne muzike svakako sviraju zajedno.

“Nadamo se da će nam se ukazati još sličnih prilika da se predstavimo široj publici. Svoj trojici je školovanje na prvom mjestu. Cilj nam je da nastavimo školovanje na akademijama na svjetskom nivou, ne znamo kuda će ko poći, ali ovaj trio ćemo održavati dok god smo na okupu”, zaključuje Šaćiri.

Bonus video: