O čemu najčešće pjevaju rok zvijezde

Nakon pregledani stihova petnaest hiljada pjesama, zaključak je da se u rok muzici najčešće pominje alkohol
84 pregleda 1 komentar(a)
mikrofon, muzika, Foto: Shutterstock
mikrofon, muzika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2014. 17:48h

Okruženje rok zvijezda oduvjek je opisivano uzrečicom “seks, droga i rokenrol”, što je podstaklo sajt projectknow.com na istraživanje kojim je utvrđeno koji rok muzičari u svojim pjesmama najviše govore o drogama i alkoholu.

Nakon pregledani stihova petnaest hiljada pjesama, zaključak je da se u rok muzici najčešće pominje alkohol.

Na drugom mjestu su marihuana i kokain, a zatim slijede metamfetamini i lijekovi protiv bolova.

Uz tekst o istraživanju na ovom sajtu je dostupna i tabela, koja pokazuje koji izvođači najviše pominju narkotike i alkohol, a na prvom mjestu se našao Tom Vejts.

On u čak 60, od ukupno 400 pjesama koje je objavio tokom svoje karijere, pominje razne supstance koje izazivaju zavisnost, ali najčešće pjeva o alkoholu.

Među prvih pet muzičara koji najčešće pominju alkohol u svojim stihovima je i Bob Dilan, a Kid Rok je ušao u top pet rokera koji pominju kokain.

Sa druge strane, Alis Kuper je takođe u prvih pet muzičara na tabeli, ali u kategoriji metamfetamina, dok su Beastie Boysi neprikosnoveni kada je u pitanju pominjanje trave u stihovima.

Istraživanjem je zaključeno i u koliko pjesama od ukupnog stvaralaštva muzičari pominju alkohol i narkotike, a na prvom mjestu je grupa Hollywood Undead, čiji članovi u više od 54 odsto pjesama pominju ilegalne supstance ili alkoholno piće.

Ipak, rokeri nisu jedini koji pjevaju o drogama i alkoholu, pa je istraživanje obuhvatilo i druge muzičare.

Naravno, za rokerima ne zaostaju ni oni koji se profesionalno bave hip hopom, a prema istom istraživanju pobjednik u top listi je reper Eminem, koji u 121 pjesmi repuje o narkoticima ili alkoholnom piću. Za njim slijede Tupac Shakur (85), Lil' Wayne (72), Jay Z (63) i Wu-Tang Clan (54).

Bonus video: