Sedam godina bez Toša Proeskog

Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra rano ujutro, u 26. godini života, kad se njegovo vozilo sudarilo sa kamionom na autoputu Lipovac-Zagreb kod Nove Gradiške
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2014. 15:49h

Ovih dana se navršava sedam godina od pogibije makedonskog pjevača, omiljenog širom bivše Jugoslavije. Toša Proeskog.

Tim povodom je jutros u 6.05 sati krenuo maraton, kojeg će od Nove Gradiške u Hrvatskoj do Kruševa otrčati maratonci koji su došli iz Makedonije i tako odati počast omiljenom pjevaču, piše Index.hr.

Inače, u nedjelju u 18.30 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika Toši Proeskom u Novoj Gradiški, u čijoj okolini je Proeski poginuo.

"Sedma je godišnjica od smrti Toše Proeskog, koju obilježavamo međunarodnim maratonom od Nove Gradiške do Kruševa. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u obilježavanju ovog tragičnog događaja, koji je na neki način zbližio cijeli region. Ove godine u spomen na Tošu Proeskog održaće se i misa koju će predvoditi protojerej, sveštenik makedonske pravoslavne crkve Kirko Velinski", rekla je Tereza Grgić ispred Međunarodne fondacije Toše Proeski.

Maraton od Nove Gradiške do Kruševa dug je 900 kilometara, a sam dolazak maratonaca na posljednje počivalište Toše Proeskog, na Gumenj očekuje se nakon 80 sati trčanja.

Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra rano ujutro, u 26. godini života, kad se njegovo vozilo sudarilo sa kamionom na autoputu Lipovac-Zagreb kod Nove Gradiške.

Toše je, u snu, poginuo na licu mjesta, nalazeći se na mjestu suvozača. Sahranjen je dab jasbuhe, uz sve vojne i državne počasti u svom rodnom gradu Kruševu.

Bonus video: