Leonard Koen u svijetu divnih gubitnika

Za svojih osamdeset godina života Leonard Koen napisao je svega dva romana i to prije skoro pola vijeka
0 komentar(a)
Leonard Koen, Foto: Shutterstock
Leonard Koen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2014. 13:28h

U čast 80. rođendana Leonarda Koena i novog studijskom albumu „Popular problems" koji će biti 22. septembra, izdavačka kuća Geopoetika objavila je prvo srpsko izdanje Koenovog romana „Divni gubitnici". Za svojih osamdeset godina života Leonard Koen napisao je svega dva romana i to prije skoro pola vijeka. Poslije „Omiljene igre", koju je u Srbiji takođe objavila Geopoetika, sada je pred domaćom publikom roman „Divni gubitnici", originalno objavljen 1966. godine, koji se već sada smatra djelom kanadskog kanona i zvanično je proglašen prvom knjigom koja je u tamnošnju književnost uvela postmodernizam.

Teško prohodan i komplikovan roman, kako ga opisuje izdavač Vladislav Bajac, nastao je tokom Koenovog boravka na ostrvu Hidra u Grčkoj. Pisanje romana pratili su brojni događaji kako na ličnom, Koenovom terenu tako i na svjetskoj mapi, koji su se odvijali dok se autor kretao na relaciji Grčka Kanada SAD. „Ovo je tipičan primjer knjige ukusa, knjige koja se ili voli ili ne voli, ali se ne dovodi u pitanje talenat i znanje autora koje je na ivici prepotentnog znanja", tvrdi Bajac.

To najbolje pokazuju i prve kritike romana koje su se pojavile sredinom prošlog vijeka, iako je od tada do danas prodato više miliona primeraka „Divnih gubitnika" širom svijeta. Tako je Robert Fulford za Toronto Star zabilježio da je u pitanju „najodbojnija knjiga ikada napisana u Kanadi... važan promašaj", dodajući istovremeno da je to ,,vjerovatno najzanimljivija kanadska knjiga u ovoj godini". Glavni lik romana je indijanska svetica iz XVII vijeka, a radnja se vrti oko ljubavnog trougla. U tom postmodernističkom vrtlogu svoje mjesto našli su i separatistički pokret Kvebeka, sukobi kanadskih anglofona i frankofona, uz obilje ogleda seksualnosti, sa primjesama droge i misticizma... Od objavljivanja romana „Omiljena igra" do „Divnih gubitnika" prošle su svega tri godine, a teško da obje knjige imaju mnogo zajedničkih tačaka, sem njihovog autora. Kako izgleda Koenov povratak poe ziji danas moći ćemo uskoro i da provjerimo slušajući njegove stihove sa novog albuma „Popular Problems".

Bonus video: