U 53. GODINI

Preminuo Rastko Milošev Ras, gitarista Parnog valjka

Ras je rođen 11. novebra 1961. u Zagrebu. Sa 15 godina je otkrio Bitlise i zaljubio se u električnu gitaru
180 pregleda 0 komentar(a)
Rastko Ras, Foto: Screenshot (YouTube)
Rastko Ras, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.09.2014. 11:40h

Rastko Milošev Ras, koji je 1979. sa nepunih 18 godina postao gitarista legendarnog Parnog valjka, preminuo je 53. godini.

Njegov prepoznatljiv zvuk se čuje na albumima Vruće igre, Vrijeme je na našoj strani, Koncert, Glavnom ulicom, Uhvati ritam i Pokreni se, koji se ubrajaju u zlatno doba tadašnjeg rokenrola.

"Upoznali smo se ispred Zvečke. Neko mi je rekao da postoji jedan klinac koji sjajno svira, a pošto smo kod mene kod kuće zajedno odsvirali par stvari, rekao sam mu: Stari, ti si taj. Ne mogu vjerovati da ga nema. Bio je stvarno veliki talenat i dobar, tih čovjek. Kada pomislim na njega, sjetim se onog dečka koji je stajao ispred Zvečke i govorio mi da zna svirati", rekao je Husein Hasanefendić Hus, koji je Rasa doveo u Parni valjak.

Ras je iza sebe ostavio četvoro djece. Njegov sin Matej (23) student je violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Adrian (20) i Zoe (16) već godinama sviraju klavir, a ćerka Justina (26) studira udaraljke u Belgiji.

Ras je rođen 11. novebra 1961. u Zagrebu. Sa 15 godina je otkrio Bitlise i zaljubio se u električnu gitaru.

Svirao je na brojnim albumima snimljenim 80-ih godna prošlog vijeka - kao gitarista, autor, producent, i aranžer, za izvođače - od Tereze Kesovije, Dine Dvornika, Olivera Mandića i Kaliopi, do Jasmina Stavrosa, Dina Merlina, Plavog orkestra, Haustora...

Ispraćaj na kremaciju Rastka Miloševa biće u sredu 17. septembra .2014. u 14.30 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.