Muzičari angažovani u više bendova: Bitan identitet u svim pravcima

Na ovu temu pričali su Aca Seltik, Ida Prester, Zmo, Saša Friš, Bojan Bojanić i Kojot
81 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2014. 15:08h

Veliki broj svjetskih ali i domaćih muzičara često tokom karijere pjevaju ili sviraju u više bendova. Nekada je razlog to što svoj talenat ne mogu ispoljiti u samo jednom projektu, a drugi muzičari “uskoče” da pomognu prijateljima, nakon čega neplanirano ostanu u bendu duži period... Sagovornici “Vijesti” otkrili su šta je njihov „izgovor“ za angažovanje u više bendova u isto vrijeme.

„Generalno, ja sam tip koji nije ograničen ni slušanjem ni mišljenjem, a ni komponovanjem i nisam orijentisan na samo jednu vrstu muzike. Slušam sve od klasike do popa“, počinje razgovor Aca Seltik, koji je aktivan u Orthodox Celtsima i Despotu.

Nije ograničen ni mišljenjem ni komponovanjem: Aca Seltik

„Ono što ja lično najviše volim i što su mi favoriti su svakako keltska muzika i hevi metal sa druge strane, i to je najviše uticalo na mene u smislu autorskog rada. Miješati babe i žabe bi bilo kontraproduktivno. To je jedini razlog zbog kojeg su moje ideje morale da idu različitim kolosijecima“, objasnio je on. No, nije Aca jedini koji voli da se bavi različitim muzičkim stilovima.

„Na prvom mjestu je moja želja, a na drugom je kako naći vremena za to. Volim da se bavim različitim muzičkim izazovima. To su tri benda koja su potpuno različiti stilovi“, kazao je Saša Friš, koji je između ostalih aktivan član sastava „Ritam nereda“ i „Pero Deformero“.

I hrvatska muzičarka Ida Prester, koju je publika navikla da gleda u sastavu Lollobrigide, odnedavno nastupa i u grupi Frau Casio.

„Imam veoma široko polje muzike koja me zanima, pa ne mogu sve što me loži i što me pokreće da stavim u isti bend. Lollobrigida spaja dosta toga od roka, preko elektronske muzike, do popa i diska, ali postoji određena klupska varijanta koju nisam mogla kroz taj sastav da ostvarim, pogotovo sada, kada sam došla u Beograd, gdje sam promijenila članove koji vuku na pank rok“, pojasnila je ova pjevačica.

Za razliku od nje, Nemanja Kojić Koyot od samog početka karijere angažovan je u više sastava u isto vrijeme, a njegov razlog je to što želi da se bavi muzikom, bez obzira na žanr.

„Uvijek sam se davao sto posto muzici i od samog početka sam želio samo time da se bavim, a pri tom me nikada nije privlačio samo jedan pravac. Uporedo sa hard rokom i hevi metalom slušao sam i rege, jer je moj prvi bend bio Del Arno, pa sam od starta bio izložen različitim uticajima“, prisjeća se Koyot.

„Pored svih tih pravaca sam slušao i hip hop pa sam krenuo i na toj sceni da se angažujem. Muzika je muzika, samo je bitno da nosi pozitivnu poruku i da u svim pravcima imaš kao muzičar identitet“, istakao je on, dodajući da se prioriteti znaju, te da su oni njegova solo karijera i Eyesburn.

Slično razmišlja i Bojan Bojanić, bubnjar Autogenog treninga i basista Pankreasa:

„Moj matični bend je Autogeni trening, a to što sviram u Pankreasu sam bukvalno došao na gotovo. Mene su tu sačekale pjesme, a sviram bas gitaru, pa mi je mnogo lakše, dođe kao relaksacija, jer su oni sve pripremili, dok ja dođem da sviram ono što je već završeno“, pojasnio je muzičar, koji ističe da mu je Autogeni trening prioritet, samim tim što u njemu svira već 10 godina.

Na pitanje da li su bendovi u Crnoj Gori, zbog nedostatka muzičara prinuđeni da svoje članove dijele sa drugim bendovima, odgovara:

„Ne znam. Mi smo se sastali u trenutku kada nisu mogli da nađu člana koji će svirati bas gitaru, a drugovi smo, pa sam uskočio u bend i igrom slučaja ostao do danas“.

Milen Zlatanović Zmo, koji je najpoznatiji kao član benda Negative, imao je drugačije razloge zbog kojih se upustio u avanturu rada u više sastava.

„Kod mene je glavni razlog ljubav prema muzici i onda se koristi svaka prilika da se svira što više. Druga stvar je sviranje u različitim žanrovskim pravcima kako bi čovjek mogao dublje da istraži svoju kreativnost i stekne više prilike da stane pred publiku. To je i razlog zbog kojeg smo počeli da se bavimo muzikom“, pojasnio je Zmo, po kojem je „dobra organizovanost ključna stvar“.

„Imate jedan bend koji je glavni i onda se svi ostali podređuju tom. Nažalost, ne znam koliko je publika informisana, ali Negative koji je do sada bio na prvom mjestu neće više raditi, a ja aktivno sviram u grupi Sevdah Baby i mom bendu The Bankoks. Ima i puno drugih bendova sa kojima sviram, a sa Fu Fightersima sarađujem iz ljubavi“, ispričao je Zmo.

Saša Friš ipak tvrdi da je jednako angažovan u oba benda, ili kako kaže bar u približno istoj mjeri.

„Možda sam u Ritmu nereda malo manje, jer je glava benda Boban (Petronijević). To je bend koji je on osnovao još '80-ih, pa je stil i pravac izgrađen na osnovu njegovih želja i ja ne mogu puno da ginem za to. Moj fazon komponovanja je malo drugačiji, ali čuje se na novom albumu razlika, jer smo našli zlatnu sredinu i mislim da će se ljudima dopasti“, nagovijestio je Friš.

Bojanić ističe da se Pankreasu i Autogenom treningu ne dešava da se termini za nastup poklope, ali Prester ističe da njoj to nije rijetkost.

„Evo sad na Exitu i na Love festu je bio Frau Casio, koji je više za aftere, dok je Lollobrigida koja je imala nastup u Budvi na Sea Danceu, za prije ponoći. Dešavalo se da nastupamo na različitim mjestima u istom danu, ali jedva čekam da oba benda budu na istom događaju, pa da samo presvučem kostime, popijem čašu vode i nastavim“, priča Prester i dodaje da postoje i pravila, pa bez obzira na zaradu, prednost ima onaj bend koji je prvi dobio ponudu. Isto razmišlja i Saša Friš.

„Pravilo je takvo da ko prvi dogovori svirku, to stoji. Četiri puta više para bih zaradio da sviram sa Ritmom nereda, ali dogovor je dogovor i to se mora ispoštovati“, kazao je on.

U Evropi bi zbog sviranja u više bendova imali kuće sa bazenom

To što sviraju sa više bendova, svakako da je i finansijski isplativije. No, naši sagovornici tvrde da te sume novca nijesu onolike kako ljudi zamišljaju.

„Radeći sa tri benda, ja zarađujem koliko i neko ko je zaposlen u normalnoj firmi. Često u šali kažem da sam gitarista koji svira u tri poznata benda u Evropi, imao bih kuću sa bazenom i tri auta, a u Americi bih bio milioner. Na Balkanu je drugačije, nije ni puko preživljavanje, ali ni ne padaju pare sa drveta“, objašnjava Friš.

Aca Seltik ne zna koliko je finansijski isplativo raditi u više grupa, ali to ga i ne interesuje, jer se na taj novac ne oslanja.

„Ja sam pogrešna osoba za to pitanje, jer me zarada kroz bavljenje muzikom nikada nije zanimala. Ja sam i prije nego što su Celtsi počeli da zarađuju imao svoj posao i živio od toga“, istakao je on.

Galerija

Bonus video: