Balada o Pišonji i Žugi: Kako je nastala legendarna priča

"Uzeli smo autobus koji je trebalo da ide na remont, ali mi to nismo znali. Praktično mu nisu radile kočnice..."
147 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2014. 18:55h

Da kultna pjesma Zabranjenog pušenja - "Balada o Pišonji i Žugi" jeste utemeljena na istinitoj priči, vjerovatno nije svima poznato.

“Balada o Pišonji i Žugi” govori o dvojici tinejdžera iz Sarajeva, koji su oteli autobus gradskog prevoznika i sa njim probali da stignu na more. U tome ih je spriječila policija postavivši barikadu koja je zaustavila autobus, a dvojicu krivaca uhapsila.

Na Hrvatskoj radioteleviziji je u emisiji “Rekonstrukcija” objašnjeno ko su u stvari bili junaci ove pjesme, kao i šta se zapravo tada desilo.

"Neki ljudi koji su danas dosta stariji, znaju više o mom ocu nego ja. Nisam ga ni upoznao, poginuo je pola godine prije mog rođenja u ratu u Sarajevu 1992. godine." započinje priču sin legenardnog Pišonje dodavši da mu je ta pjesma jedina priča koja mu je o ocu ostala.

"Uzeli smo autobus koji je trebalo da ide na remont, ali mi to nismo znali. Praktično mu nisu radile kočnice... ali ubacili smo u petu brzinu, gas do daske...Napravili su barikadu da nas zaustave, jer nikako nisu mogli drugačije. Uhapisili su ... završili smo u policijkoj stanici gdje su nam dali po rebrima za sva vremena" - priča danas kroz osmijeh Žuga.

Sejo Sekson, frontmen Zabranjenog pušenja je objasnio da se radi o drugovima njegovog brata, koji su bili nekoliko godina mlađi, pa su obavljali "šegrtske poslove" u društvu.

Pogledajte kompletan prilog HRT-a:

Galerija

Bonus video: