Vudstok - legendarni festival koji je promijenio rokenrol

Organizator Vudstoka Majkl Lang i zjavio je za "Rolling Stone" da planira proslavu 50-godišnjice festivala 2019, nakon prethdne dvije epizode održane 1994. i 1999
196 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 12:12h

Jedan od najvažnijih festivala u istoriji rok muzike Vudstok danas slavi 45. rođendan.

Seks, droga, rokenrol i slogan "vodimo ljubav, a ne rat" obilježio je ovu ikonu hipijevske kontrakulture, čiji rođendan ovog ljeta ipak neće biti obilježen.

Organizator legendarnog Vudstoka Majkl Lang i zjavio je za "Rolling Stone" da planira proslavu 50-godišnjice festivala 2019, nakon prethdne dvije epizode održane 1994. i 1999.

Vudstok je održan od 15. do 18. avgusta 1969, a završen je bez većih incidenata i pored toga što su mnogi strahovali od katastrofe zbog ogromne posjećenosti i nehigijenskih uslova.

Prvobitna ideja organizatora bila je da se napravi dvodnevni koncert za 50 hiljada ljudi, a od prihoda bi se platila izgradnja studija za rok muzičare.

Organizatori su malo manje od mjesec dana prije početka festivala jedva riješili problem sa lokacijom, s obzirom da mnogi nisu željeli "hrpu drogiranih hipika" u svom komšiluku, tako što im je Maks Jasgur ponudio prostor svoje farme u Vajt Lejku kod Betela na korišćenje.

Uskoro se ispostavilo da je procjena od 50 hiljada mala, te je brojka skočila na 200 hiljada zainteresovanih.

Dva dana prije festivala pedesetak hiljada ljudi se okupilo i kampovalo pred binom, a organizatori pošto nisu znali što će sa njima bili su prisiljeni da proglase koncert besplatnim, što je na kraju privuklo čak pola miliona ljubitelja rokenrola i stvorilo kolaps u saobraćaju u okolini.

Na festivalu je nastupilo 32 izvođača među kojima i kultni Džimi Hendriks, Džo Koker, The Who, Dženis Džoplin, Jefferson Airplane, The Greatful Dead, Creedence Clearwater Revival, Santana, Crosby, Stills, Nash & Young, ali su sa druge strane mnogi odbili gostovanje na Vudstoku - The Beatles, Led Zeppelin, The Doors, Bob Dilan, Frenk Zapa...

Festival je počeo nastupom Ričija Hejvensa, a zatvoren nastupom Dži m ija Hendriksa koji je u 8.30 ujutro odsvirao američku himnu pred najizdržljvijih 40 hiljada posjetilaca. Do danas je 27 izvođača sa festivala preminulo.

Pet osoba je preminulo tokom festivala - tri od predoziranja, jedna od perforacije slijepog crijeva, dok je jednog usnulog tinejdžera pregazio trakotor, a rođene su tri bebe.

Časopis “Rolling Stone” uvrstio je Vudstok među 50 momenata koji su promijenili rokenrol.

Galerija

Bonus video: