Refresh zatvoren na impresivan način

Iako je posljednje veče Refresha po zastupljenim izvođacima možda bilo i najtvrđe, kotorska diskoteka "Maximus" bila je krcata
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 14:15h

I posljednji astronauti elektronskog zvuka napustili su Kotor nakon tri noći provoda na ovogodišnjem Refreshu, koji je okončan impresivnim nastupom njemačkog Kaiserdisca.

Ipak, ono po čemu će se pamtiti završnica popularnog festivala je gostovanje Lenija i Lorensa Bardena poznatijih kao famozni duo Octave One koji je pred crnogorsku publiku stigao pravo iz tehno Meke - Detroita.

Bio je to čas istorije koji je pokazao zašto je ovaj grad jedna od najvažnijih stanica u životu elektronske muzike i kako zvuči inspirisani mašinama "MotorCitya" i poslije više od 20 godina odišu svježinom i toplinom kao malo koji drugi.

Iako je posljednje veče Refresha po zastupljenim izvođacima možda bilo i najtvrđe, kotorska diskoteka "Maximus" bila je krcata, gužva već na ulazu veća nego prethodnih večeri, a mestri tehno zvuka satima su držali u ekstazi masu.

Njemački Kaiserdisco nije došao u punom sastavu, već se za miks pultom našao samo Frederik Berger koji je uspio da zadrzi dobar dio mase na glavnoj bini do prvih sunčevih zraka, a za dobar uvod u nastup zvijezda iz Detroita oko ponoći se pobrinuo Sagor Mash.

Kome glavni program nije bio zanimljiv imao je Fresh binu gdje se predstavio GroovyCastelNuovo kolektiv iz Herceg Novog koji je većim dijelom večeri imao pred sobom oko stotinak fanova, dok se u katakombama ispod plivalo rukama kroz vazduh uz trens ritmove i melodije Klaudije Kazaku i ekipe.

Nova Trance bina pokazala se kao prava stvar, okupivši fanatične ljubitelje ovog zvuka koji su njen neobični ambijent rijetko napuštali nezainteresovani za ostatak ponude na meniju Refresha.

Dobro je poslužila i da se malo razbije gužva, koja je kulminirala sinoć, pa je u nekim momentima bilo potrebno dosta avanturističkog duha za probijanje kroz stepenice koje vode u grotlo ispred glavne bine.

"Kada prvi put dolazim negdje uvijek provjerim kakvi DJ-evi tu dolaze. Kada sam vidio lajn ap Refresh festivala znao sam da ću se dobro uklopiti", kazao je Frederik Berger iz Kaiserdisca za "Vijesti" prije svog nastupa.

On je otkrio da je njegova grupa pripremila novi EP koji će uskoro izaći, a koji je inspirisan - Peruom.

"Uvijek nas inspirišu putovanja. Peru je za nas najluđa zemlja na svijetu, ljudi su tako prijateljski raspoloženi i uživaju u elektronskoj muzici. Kad sam prvi put nastupao tamo prije dvije godine nisam mogao da vjerujem svojim čulima. Kazao sam Patriku (Buk - druga polovina Kaiserdisca) da je to bila najbolja žurka u mom životu i nije mi povjerovao sve dok i sam nije pošao i uvjerio se", ispričao je Berger.

Pjesme posvećene peruanskim ljubiteljima tehna njemački duo testirao je tamo prije par sedmica, otkrio je sagovornik "Vijesti".

"Volim da nastupam i na prostoru bivše Jugoslavije, publika je ovdje strastvena i zato sam bio srećan kada su me pozvali na Refresh", istakao je Berger koji je dodao da više voli nastupe u klubovima, nego na velikim festivalskim binama na otvorenom.

Ipak, i u klubovima se ponekad dešavaju negativna iskustva u bliskom kontaktu sa publikom.

"Jednom sam nastupao u Španiji i nisam ni provjerio gdje dolazim, ispostavilo se da je to neko fensi mjesto za bogate. Ispred kluba su mi ukrali telefon, a kada sam poočeo sa nastupom nakon par traka prišle su mi neke djevojke koje su tražile neke latino pjesme. Bile su prilično razočarane kada su shvatile da će cijelu noc slušati tehno", prisjetio se Frederik i kazao da je srećan što se takve situacije ne dešavaju više od jednom godišnje.

Galerija

Bonus video: