Bane Sanšajn za "Vijesti": Ovaj intervju slušaju u MUP-u

"Udario sam 140 na sat u bankinu, ne mogu ništa, ali ćemo ovaj koncert uraditi maksimalno"
444 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2014. 18:56h

Srpski krosover sastav Sunshine ima posebno mjesto u srcu organizatora i ljubitelja Lake festa na kojem će nastupiti i ove godine. Beograđani su ih kupili moćnim nastupom u prvoj epizodi festivala na Krupcu, kada ni kiša i nevrijeme nisu mogli ugasiti vrelu atmosferu. Frontmen Bane Bojović u jednom od opasnijih razgovora za "Vijesti", za koji je tvrdio da ga prisluškuje MUP Srbije, kazao je da je ljubav obostrana.

"Ekstra smo se proveli, bilo nam je ekstremno drago što ona kiša nije otjerala ljude, to nas je inspirisalo da što više damo od sebe da uveličamo taj događaj", prisjetio se on. Za nastup koji će se odigrati u nedjelju veče kaže da će biti još jači i energičniji, "u stilu Rage Against The Machine", ali se na repertoaru neće naći ništa novo. To ipak ne znači da nema noviteta u kuhinji Sunshinea. Bane i ekipa su snimili novi singl "Arija M" za koji će spot biti lansiran na jesen.

"Trebalo je da ga objavimo ljetos, ali su me spriječili neki momenti koje sam imao sa policijom. Pripremamo još pjesama, pa postoji mogućnost da objavimo EP", najavio je on.

Bojović je otkrio da na novom materijalu radi sa grupom LTDFM i jednim od pionira srpskog repa Kizom Robin Hoodom koji odavno nije bio aktivan na sceni.

"Kiza i ja smo komšije od 95. (smijeh) Tako da nevezano za to je li on aktivan ili ne, uvijek smo bili prijatelji. A on ima brdo novih pjesama koje radi sa LTDFM, spojio me je sa njima. Momci sjajno rade, povezani su sa cijelim 'nju skulom' i bili su među organizatorima festa Svi kao jedan gdje je Sunshine nastupao u humanitarne svrhe", objašnjava Bane.

Komentarišući taj nastup, reper kaže da mu je posebno drago da su ga najmlađi u publici dobro prihvatili.

"Za njih smo nešto kao Riblja čorba, mnogo vremena je prošlo od našeg prvog izdanja", priča on.

Bojović se prije par mjeseci našao u centru pažnje medija kada je uhapšen u Beogradu zbog posjedovanja "spida". Reper kaže da je razočaran odnosom medija prema njemu nakon toga i uvjeren je da mu je to namjestila policija.

"Ovaj intervju slušaju u MUP-u, prisluškuju me, imam duplu pratnju gdje god odem... Oni su mi namjestili cijelu medijsku priču. Sve pretjerano, ekstra, lažno da sam diler i slično. Evo ih iza mene, razumiješ. Kao Tomislav Nikolić sam, ne može mi niko ništa", kroz smijeh priča Bane.

Kaže da je morao da se pomiri sa situacijom da ne bi poludio i uvjeren je da svako zlo dođe i prođe.

"Treba imati energije i neću da se predam, ne, neću da se predam", citira jedan od svojih stihova.

Reper dodaje da je nakon famoznog hapšenja bio "samljeven", bez inspiracije, ali da se sada doveo u red.

"Jer imam frku sa murijom, a ne nekim bezveznim likovima iz bloka. To je najjača mafija brate. Možda razmišljaju da me upucaju u potiljak ili slijepoočnicu", ispričao je on.

Kao da "frka sa murijom" nije dovoljna, loš period za Bojovića začinjen je i saobraćajnom nesrećom koju je imao i zbog koje ne nastupa nigdje osim na Lake festu, gdje će doći da bi ispoštovao dogovor od ranije. A i zbog ljubavi pomenute na početku teksta.

"Dva mjeseca poslije hapšenja udario sam 140 na sat u neku bankinu, tako da ne mogu ni da vježbam ni ništa pa nisam htio ni da zakazujem koncerte. Idem stalno kod kiropraktičara. Ali nema veze uradićemo ovaj koncert maksimalno, a sve ostalo o tom potom. Zdravlja bože", poručuje reper.

Gdje god odeš zabodeš koplje

Na pitanje što misli o tome što su pjesme Sunshine stare po 20 godina i stihovi tipa "dal' si nekad bio četnik, ustaša, partizan" i dalje aktuelni uz smijeh odgovara: "Je*iga, brate, to je Balkan. Gdje god odeš zabodeš koplje".

"Ljudi mi ne vjeruju, ali ja dok nisam osjetio nacionalizam sam navijao za Hajduk iz Splita. A onda 1987. gledam utakmicu na stadionu JNA i krenule ustaške parole i smorio sam se, rekao boli me ku*ac za fudbal. Sad umjesto velikih stadiona gledaš ove njive i oranice, u prvom timu igra batica koji čuva krave. Neozbiljno brate, razumiješ", objašnjava on.

Bane ističe da mu je otac Crnogorac iz Vasojevića, majka Hrvatica i da sve i kad bi htio ne bi mogao da se bavi nacionalizmom. Kaže da Crnu Goru posjećuje po tri, četiri puta godišnje, a omiljena lokacija mu je Herceg Novi.

"Neki kažu Herceg Novi je provincija, ali čovjeku valjda kad dođe u moje godine nije više bitno da sve šljašti, da bude tu milion ljudi, nego da imaš svoj mir, gotivu...”, navodi reper.

Galerija

Bonus video: