Završen Exit: Hurts oduševio, Suede ludovao na bini

Dok su se parovi u pozadini njihali u ritmu melodija, djevojke u prvim redovima nisu prestajale da vrište, osim kada bi zapjevale zajedno sa Hačkraftom
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 07:14h

Petnaesti Exit okončan je nastupima bendova Hurts i Suede na glavnom stejdžu, Deep Disha na Dance Areni, Sabatona na Exploziveu i mnogih drugih na ovim i ostalih desetak bina. Iako posjeta nije bila na nivou prethodne večeri kada je procijenjena na 45.000 ljudi, Petrovaradinska tvrđava je ponovo bila puna ljudi sa svih strana svijeta.

U Novom Sadu dan je opet bio kišovit, a kada su padavine prestale nedugo nakon što su se kapije festivala otvorile, publika je počela da se okuplja na blatnjavim binama.

Tokom uvodnih svirki sinoć naveća gužva bila je na rege bini gdje se gledalo finale Svjetskog prvenstva u fudbalu, a najglasniji i na kraju najradosniji navijači bili su Njemci, poneki i u dresovima svoje reprezentacije.

Prvo opštenarodno veselje nastalo je nešto iza 22 sata kada su, nakon Plejboja i Zemlje gruva, uz lajt šou glavnu binu preuzeli Teo Hačkraft i Adam Anderson (Hurts).

Dok su se parovi u pozadini njihali u ritmu melodija, djevojke u prvim redovima nisu prestajale da vrište, osim kada bi zapjevale zajedno sa Hačkraftom.

Svoj najveći hit Wonderful Life, momci iz Mančestera su brzo "potrošili", ali je i ostatak nastupa protekao u jednakom oduševljenju u publici.

Pjevač joj se često obraćao, pa smo saznali da je Unspoken jedna od prvih pjesama koju su on i kolega napisali, da su od prethodnog gostovanja (prije tri godine) jedva čekali da se vrate u Srbiju, te da se, dok publika pjeva zajedno sa njima, osjećaju kao kod kuće.

Pred kraj koncerta rasvjeta na bini se ugasila, a Hačkraft je zamolio prisutne da telefonima osvijetle prostor. Bila je to najava za Illuminated, nakon koje su izveli još i Stay.

Na repertoaru Vlade Divljana koji je sa bendom Ljetno kino, paralelno s Hurtsima nastupao na Fusionu bili su hitovi iz vremena Idola, ali i njegove solo karijere, kao i numera Baba Zumbula Kirila Džajkovskog.

Kako reče, pjesama je mnogo, vremena malo, pa mu je kiša pomogla da skrati set listu - "Hoćete Dok dobuje kiša? Nee, bolje da ne prizivamo".

Od ponoći glavna bina pripala je bendu Suede, koje je dočekalo manje gledalaca nego njihove dvostruko mlađe kolege Hurts. Veterani britanske scene se nisu mnogo osvrtali na prošlogodišnji album Bloodsports već su se posvetili greatest hits kolekciji nižući It Starts And Ends With You, Trash, We Are The Pigs, Can't Get Enough, Everything Will Flow, So Young...

"Kao što vidite, mi smo prilično stari, zato ćemo sad usporiti", poručio je Bret Anderson i nakratko sjeo pjevajući Sometimes I Feel I'll Float Away, uz kasnije izvedenu The 2 Of Us jedinu baladu.

U ostatku koncerta frontmen Suedea je neumorno plesao, skakao po bini i zvučnicima, padao na koljena, otimao kameru snimatelju, vitlao mikrofonom - odličan performans iako su tonci mogli odraditi bolji posao jer se, pogotovo na početku nastupa, impresivan vokal Breta Andersona gubio u visokim gitarskim tonovima, karakterističnim za ovaj sastav.

"Ako znate riječi pjevajte, ako ne znate skačite, ako ne možete da skačete, pljeskajte rukama. Molim vas samo učestvujte", naredio je Anderson, a publika poslušala pa se zaorilo "Beautiful Ones".

On je na kraju koncerta pohvalio i festival na kojem je nastupio rekavši: "Ovo je 15. što je fantastično. Ima odličnu reputaciju u svijetu i ona je svake godine sve bolja. Čast nam je što su nas zvali".

Žurka se zatim preselila na Dance Arenu gdje je upravo počinjao Deep Dish, nastavila se setom Better Lost Than Stupid.

Tradicionalno program na ovoj bini je zatvorio Marko Nastić, ovaj put back to back sa Stivom Rašmadom, a najveći plesni podijum u ovom dijelu svijeta bio je put dugo nakon što je sunce izašlo.

Galerija

Bonus video: