Den Stjuart o nastupu na SeaRocku: Možda skinem gaće i ispalim raketu

Baš kao Blanš Duboa, i ja sam uvijek zavisio od ljubaznosti stranaca. Možda sreća nastavi da me prati
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2014. 13:25h

Ostali crnogorski festivali možda imaju mega popularne svjetske i regionalne zvijezde na spisku izvođača, ali teško da imaju živopisnijeg lika od Dena Stjuarta, hedlajnera ovogodišnjeg SeaRocka, koji će se održati na Ljetnjoj pozornici Starog grada Kotora 25. i 26. jula.

I Stjuart je doduše zvijezda za ljubitelje alt-countrya, njegov nekadašnji bend Green On Red (čiji je član bio i Čak Profet koji će takođe nastupati na festivalu u Kotoru) uživa kultni status i povezuje se sa "Paisley Underground" muzičkim pokretom vrlo popularnim prije svega na zapadnoj obali SAD-a sredinom 80-ih.

Nakon niza uspješnih albuma, sredinom 90-ih godina prošlog vijeka, Stjuart je napustio život kreativca kako bi živio "običnim" životom i postao otac. Idila nije dugo trajala, jer je ubrzo završio u ludnici. "Ukratko - rečeno mi je da napustim moj dom, sina, ženu, sve što mi je srcu milo. Sve to se dogodilo na jedan dosta odvratan način dok sam bio užasno mentalno bolestan", ispričao je on u jednom intervjuu.

Nakon svega što mu se desilo, gitarista i pjevač se preselio u meksički grad Uahaku da bi, po sopstvenom priznanju, završio album i knjigu... i ubio se. Ovo posljednje mu ipak nije pošlo za rukom, pa će crnogorska publika prvi put imati priliku da čuje i pjesme sa njegovog aktuelnog izdanja "The Deliverance Of Marlowe Billings" (inače drugi solo album) koje promoviše na turneji, a kako mu se zovu i lažni memoari koje književna kritika opisuje kao rokenrol nastavak Barouzovog "Džankija". O svemu tome Den, koji u Kotor 25. jula dolazi sa partnerom iz Italije Antoniom Gramentijerijem, je prvi put razgovarao sa "Vijestima".

Kakva su očekivanja pred nastup u Crnoj Gori i što publika može očekivati od Vas?

Oh, nemam ja nikakvih očekivanja... Vidjećemo što će se desiti. Antonio i ja smo odsvirali mnogo koncerata zajedno tokom proljeća, tako da je sigurno da ćemo biti opušteni. Možda skinem gaće i ispalim raketu.

Počeli ste muzičku karijeru kao panker, kako Vam sada izgledaju ti prvi koraci?

I dalje sam panker (ovdje Stjuart koristi riječ "punk" dvosmisleno, jer u slengu to takođe znači "bitanga")... Samo se značenje te riječi promijenilo vremenom. Moje dijete misli da je pank gitarska muzika koja se svira brzo ili način oblačenja. To je zapravo stav, subverzivan stav prema statusu kvo.

Kako ste se obreli u Uahaki, šta Vam se sviđa u vezi sa tim mjestom?

Imao sam sreće. U Njujorku sam "pukao" i tražio sam mjesto gdje bih mogao da završim knjigu i da se dezintegrišem. Stigao sam na proslavu 200 godina nezavisnosti od Španije, u istom trenutku kad sam okončao dvadesetogodišnji brak sa Španjolkom. Odmah sam se zaljubio u te ljude i zemlju i evo prošlo je pet godina od tada.

Kako je došlo do saradnje sa Antoniom Garmentijerijem?

Upoznao sam ga na festivalu koji je osnovao u Italiji koji se zove Strade Blu. Kad sam čuo kako svira, preporučio sam mu da prekine saradnju sa "gringo luzerima" i počne da radi nešto svoje. Njegov bend Sacri Cuori je od tada postao prirodna sila i srećan sam što sam svirao i snimao sa njima.

Vaš nekadašnji partner iz benda Green On Red, Čak Profet, će takođe svirati na Sea Rocku, da li možemo očekivati da nešto zajedno izvdete?

Srećom ću biti u mogućnosti da oba dana provedem u Kotoru, pa kao što rekoh - vidjećemo što će biti. Radujem se plivanju u tom prelijepom zalivu, to vam mogu reći. Siguran sam da i Čak razmišlja isto.

U jednom intervjuu rekli ste da je album "The Deliverance Of Marlowe Billings" bio Vaš način da preživite. Da li je on na neki način iskupljenje za grijehe ili šta?

Ne, nikada nisam vjerovao u iskupljenja. Tačno je da mi je proces stvaranja tog albuma pomogao da povratim ekvilibrijum, ali i dalje sam lud.

Koja je razlika između Marloua (glavni lik iz knjige i albuma) i Dena?

Marlou je moj "duede" valjda ili "nom de guerre" koje mi dozvoljava da imam malo više hrabrosti nego siroti, stari Den.

Vaša knjiga je opisana kao rokenrol nastavak Barouzovog rada, šta mislite o tome, kako ste zadovoljni reakcijom publike i kritike?

Pa, bilo je teško, svijet književnog izdavaštva je u lošem stanju baš kao i muzički.Možda je to jedina knjiga ikada čiji prvi tiraž je rasprodat prije nego što je zvanično objavljena. Živim u magičnom realizmu Meksika i možda je nikada nisam ni napisao? Možda je to samo glasina. Mada ako BBC kaže da postoji onda mora da je tako, ha!

Kakvi su Vam planovi za budućnost, možemo li uskoro očekivati novu knjigu?

Već sam završio polovinu nastavka. Takođe sam snimio dosta muzike prošle godine, dovoljno za nekoliko albuma. Da li ikoga boli ku*ac za to je već druga stvar, ali baš kao Blanš Duboa (lik iz djela Tenesija Vilijamsa "Tramvaj zvani želja"), ja sam uvijek zavisio od ljubaznosti stranaca. Možda sreća nastavi da me prati.

Stiže i Stiv Šeli

Stiv Šeli, bubnjar jedne od najuticajnijih rok grupa ikada Sonic Youth, nastupiće na SeaRock festivalu, saopštili su organizatori.

On će svirati bubnjeve na nastupu Hau Gelba. Šeli je jedno od najvažnijih rokenrol imena 80-ih i 90-ih, a osim sa legendarnim Sonic Youthom poznat je i po saradnji sa Cat Power, Kurtom Vajlom i Em Vordom.

Pojavljuje se i na hvaljenom albumu "Benji", koji je ove godine objavio američki indi folk bend Sun Kill Moon.

Ulaz na ovogodišnji SeaRock biće kao i do sada besplatan, a organizatori su zaključili spisak izvođača, pa će u Kotoru prvo veče festivala nastupiti Den Stjuart i Antonio Gramentijeri (SAD/Italija), Stray Dogg (Srbija), Solid Ground (Crna Gora), a drugo Čak Profet i Stefani Finč, Hav Gelb i bend (SAD), te Lovely Quinces (Hrvatska).

Svirke će počinjati od 20 časova.

Bonus video: