Exit: Oduševili Albarn i 2Cellos, prava žurka počela uz Skrileksa

Prava žurka počela tek kada je glavnu binu u dva sata iza ponoći preuzeo Skrileks
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2014. 06:59h

Sinoć je na Exitu legendarni Dejmon Albarn inpresionirao svoje obožavatelje, ali je prava žurka počela tek kada je glavnu binu u dva sata iza ponoći preuzeo Skrileks. Na nastupu američkog muzičara bila je najveća gužva u dosadašnjem dijelu novosadskog festivala, a oduševljena masa je skakala, vrištala i plesala uz njegove dubstep hitove.

Tačno u ponoć Albarn je pozdravio publiku pjesmom Lonely Press Play. Tokom prvih par numera on je skakao po bini, prskao prve redove vodom, penjao se na ogradu koja odvaja gledaoce i izvođače, ali je ostatak koncerta protekao u nešto mirnijem ritmu. Jednoipočasovnu kombinaciju numera sa njegovog nedavno objavljenog albuma Everyday Robots i pjesama njegovih bendova Blur i Gorillaz, koja je ubičajena za njegovu aktuelnu turneju, čula je i publika u Novom Sadu, a muzičar je otkrio da žali što se ranije nisu družili.

"Žao mi je što nisam došao ovdje ranije, što nisam bio tu sa Blurom. Ovo izgleda kao mjesto na koje je trebalo da dođem prije mnogo godina", poručio je on.

Već u jedan čas iza ponoći Albarn je napustio binu, nakon što je izveo Tomorrow Comes Today, Slow Country , Three , You and Me, Out of Time... Iako oko očekivanog i uobičajenog bisa (pogotovo kada je do drugog koncerta po rasporedu ostalo sat vremena) skoro niko ne pravi dramu, ostavio je slušaoce da ga par minuta uporno dozivaju galamom.

Zatim su se svetla upalila, a masa rasplesala uz Clint Eastwood, pjesmu koja je prilično odskakala od sporijeg ritma ostatka Dejmonovog nastupa. Nakon Mr. Tambo i Heavy Seas of Love, čuveni britanski muzičar je binu napustio poželivši prisutnima da lijepo provedu ostatak vikenda.

Pred ništa manje gledalaca svirali su prije njega Stjepan Hauser i Luka Šulić, hrvatski violončelisti poznatiji kao 2cellos. Moćne interpretacije klasika popularne muzike oduševile su prisutne, a na repertoaru su bile "Where the Streets Have no Name", "Voodoo People", "Shape of my Heart", "Smells Like Teen Spirit", i naravno "Smooth Criminal" koja ih je lanasirala u zvijezde prije tri godine. Muzičari su se povremeno obraćali publici i pozivali je da pjeva tekstove numera koji izvode jer oni nemaju pojma o njima, a pohvalili su i ljepotu žena ispred bine. Za kraj ostavili su "(i Can't Get No) Satisfaction", a dok su muzičari virtuozno odradili instrumentalni dio, publika se odlično snašla u ulozi hora.

Nakon kišnih dana, subota je bila sunčana, a posjeta Petrovaradinske tvrđave gdje se Exit tradicionalno održava, rekordna ove godine, zahvaljući lijepom vremenu, ali i uobičajenom vikend-opuštanju.

Sve bine bile su pune - na latino stejdžu se plesalo bez predaha, za scilent disco na red se čekalo i više od pola sata, posjetioci urban buga su zauzeli i na okolne prilaze i stepenište... Standardno dobra posjećenost bila je na Dance Areni gdje je zvijezda večeri bio Afrodžek, Fusionu, Explosive bini... Zemlja je bila skoro suva i mnogo manje klizava nego prethodne večeri, pa se moglo hodati bez bojazni od padova.

Večeras će petnaesti Exit biti okončan nastupima bendova Suede i Hurts na glavnoj bini, Deep Dish na Dance Areni, Pips, Chips i Videoclips i Vlada Divljan sa Ljetnjim kinom na Fusionu... Nakon toga festival se u vidu Sea Dancea seli na Jaz, gdje će prema prognozama posjetioce dočekati uglavnom sunčano i tople vrijeme.

Galerija

Bonus video: