Exit: Pet Shop Boys odao počast Nikoli Tesli

Britanci su maksimalno iskoristili tehniku koja im je bila na raspolaganju, a ugođaj je upotpunio i par neumornih plesača na bini
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2014. 10:03h

Festival Exit, otvoren je na rođendan Nikole Tesle, a zvijezde večeri Pet Shop Boys svojim nastupom odali su počast naučniku zahvaljujući kojem su i njihova muzika i novosadski festival onakvi kakve ih znamo.

Jednoipočasovni audio-vizuelni spektakl donio je presjek najpoznatijih pjesama veterana britanskog elektro-popa, a uz muziku čuvenog dua, jednako važan dio ovog atraktivnog koncerta bili su izuzetni svjetlosni efekti i projekcije, koje je osmislila umjetnica Es Devlin, poznata po ceremoniji zatvaranja Olimpijade u Londonu 2012.

Komadići papira još su padali dok su izvodili "Go West", a koncert je okončan numerom "Vocal", sa albuma Electric, koji promovišu na aktuelnoj turneji

Pjevač Nil Tenant, koji je sinoć proslavio svoj 60. rođendan, poput većine kolega (pa i Stromeja) savladao je osnove srpskog poput "dobro veče" i "hvala", a s obzirom na to da su Boys drugi put na Exitu, na što su kako reče ponosni, imao je lakši zadatak.

On i Kris Lov za kraj su ostavili sve same klasike - od "Domino Dancing", "It's a Sin" i "Always On My Mind", nakon koje su konfetama zasuli puliku na glavnoj bini.

Komadići papira još su padali dok su izvodili "Go West", a koncert je okončan numerom "Vocal", sa albuma Electric, koji promovišu na aktuelnoj turneji.

Prvi je sinoć na glavnoj bini nastupio Hornsman Coyte, a zatim je Slobodan Trkulja i njegov Balkanopolis regionalnim narodnim melosom kombinovanim sa žestokim rifovima, predstavio ovdašnji etno zvuk posjetiocima Exita, od kojih je veći dio došao iz inostranstva.

Foto: BETAPHOTO

Fusionu bina između ostalih ugostila je Disciplinu A Kitschme, The Afghan Whigs i SARS. Po običaju na 20-ak bina bilo je muzike za svačiji ukus, ali i raznih drugih sadržaja

Praćen vriskom djevojaka ovaj muzičar je sinoć uspio da napravi pravu žurku na glavnoj bini, a i sam je neumorno skakao animirajući gledaoce njegovog performansa.

Deset minuta prije ponoći i nastupa Pet Shop Boysa priređen je tradicionalni vatromet.

Mladi i sve popularniji britanski duo Disclosure, koji je podgorička publika imala priliku da čuje u okviru prošlogodišnjeg Electronic Beatsa, nastupio je na Dance Areni uoči zajedničkog seta Karla Krega i Grin Velveta.

Foto: BETAPHOTO

Fusion bina između ostalih ugostila je Disciplinu A Kitschme, The Afghan Whigs i SARS. Po običaju na 20-ak bina bilo je muzike za svačiji ukus, ali i raznih drugih sadržaja.

Kapije zvanično najboljeg svjetskog festivala otvorene nešto iza 19 sati, a iako su organizatori happy hourom, odnosno 30 odsto jeftinijim pićem do 21 čas, pokušali da smanje gužve na ulazima, one nisu izostale ni ove godine. Očekivano, jer je za ovogodišnji Exit prodat rekordan broj ulaznica.

Prvog dana ogromne gužve bile su i na štandovima za preuzimanje kartica, koje su jedino sredstvo plaćanja na festivalskim šankovima.

Foto: BETAPHOTO

Isti način plaćanja pića i suvenira biće i na Exitovom nastavku, Sea Dance festivalu (Jaz, 15. do 17. jul) – za gotovinu se dobijaju kartice, uz depozit od 100 dinara (euro na Jazu), mogu se dopunjavati po potrebi, i po okončanju festivala opet zamijeniti za gotovinu.

Maksimalni povraćaj novca na Exitu je 2000 dinara, dok će na Sea Danceu biti 20 eura. Za hranu i ostale sadržaje ovaj režim plaćanja ne važi.

Početak Exita obilježilo je promjenjivo vrijeme, kakvo se očekuje i u nastavku festivala, pa čuvenu prašinu Petrovaradinske tvrđave zamijenilo blato, za koje su posjetioci uglavnom nepripremljeni.

Nakon nastupa Pet Shop Boysa, počela je kiša koja je nastavila da pada do ranih jutarnjih sati.

Prema procjenama, sinoć je na Petrovaradinskoj tvrđavi bilo oko 40.000 ljudi.

Večeras nastupa Glorija Gejnor

Večeras će na glavnoj bini, prije Rudimentala nastupiti Glorija Gejnor čuvena po hitu "I will Survive", koja je još juče stigla u Novi Sad, zvijezde Dance Arene su Karl Koks i Deni Tenalja, dok su na Fusionu Frau Casio, Asian Dub Fondation, Bad Copy i drugi.

Ove godine prilaz Petrovaradinskoj tvrđavi na kojoj se festival održava izgleda nešto drugačije – nema štandova na kojima je lokalno stanovništvo prodavalo sve i svašta – od osnovnih pica i suvenira do “hleba i masti”.

Na pitanje šta se desilo prodavač breskvi, koje ispred svoje kuće bojažljivo nudi prolaznicima, kaže "ne daju", a sličan odgovor daje i vlasnik kafića na tvrđavi (u festivalskom prostoru) koji od ove godine radi bez terase.

Galerija

Bonus video: