Projekat Aleksandra Bogdanovića: Borba sa sopstvenim egom

"Nakon prvog albuma ("Vjetrovi dolaze") koji je izašao prošle godine pojavila se želja da napišem nešto zaista konceptualno"
1 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Facebook
Aleksandar Bogdanović, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.06.2014. 13:51h

Crnogorski muzičar Aleksandar Bogdanović objavio je svoje drugo solo izdanje, rok operu "Divno doba (prvi čin)" koja se može besplatno preuzeti i poslušati na njegovoj Bandcamp stranici (http://aleksandarbogdanovic.bandcamp.com).

Album je sniman u nikšićkom studiju "Simple Smile" i podgoričkom "Kosmos", a prema riječima autora sadrži prvi čin priče koju je napisao, muzički i tekstualno razrađen u 15 kompozicija.

"Nakon prvog albuma ("Vjetrovi dolaze") koji je izašao prošle godine pojavila se želja da napišem nešto zaista konceptualno, kao i da obrađujem istočnjačku filosofiju. Ove dvije želje našle su simbiozu upravo u proznom djelu 'Divno doba', koje nisam objavio, ali sam prvi čin muzički razradio u ovaj album", objasnio je muzičar. On je kazao da je glavna ideja opere borba sa sopstvenim egom i "svim onim što nas razdvaja od našeg iskonskog Ja".

“U "bukletu" koji se može preuzeti uz album nalazi se skraćen libreto koji opisuje dio sadržaja djela, ali ostavlja dosta prostora ličnom doživljaju slušaoca/čitaoca”, saopštio je Bogdanović. On je "Vijestima" otkrio da je na rok operi radio godinu dana, a inspirisali su ga moderan svijet i problem individualca u njemu, želja za promjenom na globalnom nivou, problemi mladih u Crnoj Gori, hinduizam i istočnjačka duhovna muzika, a posebno njegova supruga i nekoliko bliskih prijatelja.

Bogdanović je najavio da će na jesen štampati operu i na CD-u i krenuti na promotivnu turneju.

Na pitanje da li je crnogorska publika spremna za rok operu, što je forma sa kojom se ne susreće često, autor je kazao da je pozitivno iznenađen dosadašnjim reakcijama na album.

"Tu ima svega - od oduševljenja do nerazumijevanja ili nesviđanja. Nisam siguran da je Crna Gora spremna da prigrli ovakvo djelo posebno reprezentativno, ali je činjenica da je nekim ljudima baš ovakvo nešto trebalo i da su ovo čekali. Čest naslov u medijima je ,'Prva crnogorska rock-opera''. Za mene je ovo ipak samo moj drugi album dok se nešto ne promijeni", zaključuje nekadašnji frontmen grupe “Marble”.

Bonus video: