"Kiša metaka" prvi put u CG: Dolazimo jači nego ikada

Nije baš sve tako crno kao u našim pjesmama, više se zaje*avamo, kaže Krešo
101 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 18:23h

Splitska Kiša metaka prvi put će nastupiti u Crnoj Gori u petak, 13. juna na prvoj večeri četvrtog NRG Asfaltiranja. Šta publika na Stadionu malih sportova u Podgorici može očekivati od njih, za Vijesti je objasnio Krešo Bengalka.

„Do sada nijesmo nastupali u Crnoj Gori, ali smo posjetili sve ostale bivše jugoslovenske republike. Podgorička publika može očekivati Kišu metaka u punom sastavu i snazi, jači smo nego ikada do sada“, najavio je on.

Kiša metaka postoji desetak godina i radi u različitim formacijama, a jedna od njih je i sastav “Dječaci”. O tome kako funkcionišu, Krešo priča:

„To je manje-više isti krug ljudi. Bez problema funkcionišemo, lako se sve uskladi. Mi imamo jednu priču, Dječaci drugu i svi rade i vole svoje, paralelno, bez blokiranja puteva“, objašnjava Krešo, dodajući da je jedino što ponekad predstavlja problem to što član Kiše metaka Vojko Vrućina ima angažman sa Dječacima, kao i to što Kid Rađa radi na brodu.

„Nekad je malo tijesno za nastupat, ali što Vojko radi sa Dječacima je iskustvo koje dobrodođe svima u globalu. Nije nam važno da li naši članovi imaju druge poslove, bitno je samo da se ono što radimo širi dalje“, objašnjava Krešo.

Iako postoji više od 10 godina, Kiša metaka je objavila samo jedan album.

„Nijesmo ozbiljno snimali, dok nijesmo krenuli da radimo na ovom albumu. To je bila naša interna zaje*ancija, nijesmo mislili da će to izaći dalje od našeg kruga ljudi. Ipak, u jednom momentu smo shvatili da bi trebalo i nešto ozbiljno napraviti. Mladi smo, imamo vremena“, priča Krešo, dodajući da se nijesu nadali tolikom uspjehu prvog albuma u regionu.

Njegov bend se dosta kritički osvrće na aktuelnu situaciju, ali Krešo objašnjava da nije toliko crno. „To možda neko tako shvati, ali se mi dobro zabavimo dok to snimamo. Sve zavisi kako gledate na šta. Nije baš sve tako crno kao što govorimo, više se zaje*avamo“, navodi on.

Iako im je za prvi album trebalo 10 godina, na nove pjesme publika neće dugo čekati, obećava reper.

„Radimo na albumu posljednjih mjeseci i malo je ostalo da posao privedemo kraju. Ne žuri nam se. Publika na Asfaltiranju čuće i neke od tih pjesama. One su već u našem repertoaru i redovno ih izvodimo, jer su nastale još na prvoj probi nakon objavljenog albuma“, kazao je Krešo, koji je ranije bio poznat kao panker. „Rep i pank su primitivne sorte muzike, veoma su slične koliko god zvučale drugačije jer su u istom periodu nastale. Oba žanra predstavljaju bunt, samo se na različite načine prenose. Ne slušam samo pank, već i hardkor, metal, d'n'b, čak i narodnjake nekad upalim. Žanrovska podjela postoji kako bi lakše prepoznao neki zvuk, ali ukus nije žanrovska podjela. Svako ko sluša jednu vrstu muzike duže, shvatiće da je to zatvaranje u jedan žanr i da tu nema napredovanja“, zaključuje Krešo.

Žene nam ne zamjeraju zbog tekstova

Kiša metaka se u svojim pjesmama ne osvrće kritički samo na aktuelnu situaciju, već i na žene. Na pitanje, koliko u tim tekstovima ima istine i da li na takav način doživljavaju žene odgovara:

„Jako malo (smijeh). U tome ima dosta parodije i ironije po uzoru na neke strane rep izvođače koje slušamo. Sad mi tu neku priču prenosimo na naše područje. Naravno da ne gledamo baš tako na žene“, navodi Krešo, i tvrdi da takvi tekstovi ne smetaju ženama koje dolaze na njihove nastupe.

„Većinom i dolaze žene na naše koncerte i nijesam primijetio da su osjetile šovinizam kod nas. Znaju da je to samo pjesma i ništa drugo“, siguran je on.

Galerija

Bonus video: