Džej Džej Okoča: Nećete moći počinut' od nas

“Ticape” je treći album “Okoče” za manje od godinu dana. "Nakon duge apstinencije masivna ejakulacija je neminovna", objašnjava Random
199 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 08:54h

Hiperaktivni podgorički hip hop duo “Džej Džej Okoča”, koji čine Random i Poetik, izbacio je album "Ticape", sa pet novih pjesama u već prepoznatljivom, brutalnom stilu.

"Rađen je proteklih pet - šest mjeseci, snimali su nas Rhino, Alen Šofranac i Novo Brakočević, dok su produkciju radili Tormentor, Freddy Beatz (Srbija), Tay Keith (Engleska) i Zgjimi (Kosovo)", kaže Random. Gosti su Storgor (Zlo u dom), Susie Sue i Ronaldo Maximum, "koji su se dobro pokazali na prošlom albumu i nisu tražili novac".

"Pri tom su Podgoričani, a nama je jedan od ciljeva promocija podgoričkog duha i načina života", objašnjava reper, dodajući da je želja Okoče da snimi pjesmu sa Radom Rapidom ostala neostvarena jer se "pokazalo da je lakše natjerat Raška Konjevića da im nastupa kao predgrupa nego to ispuniti".

“Ticape” je treći album “Okoče” za manje od godinu dana. "Nakon duge apstinencije masivna ejakulacija je neminovna", objašnjava Random takav tempo i nastavlja:

"Poetik i ja se, sa pauzama, bavimo već 10 godina ovim poslom, ali rad i trud nije do sad urodio plodom zahvaljujući kombinaciji našeg neiskustva, očajnih uslova za rad i ostalih problema koji idu uz bavljenje ovakvom muzikom u Crnoj Gori. Uglavnom, do kraja godine se sigurno može očekivati još jedno izdanje, nećete sad moć počinut od nas".

Albumi "Niko nije spreman" i "I dalje niste spremni", kao i najnoviji, dostupni su za besplatno preuzimanje sa Interneta, a pjesme dvojca, koji je imao nekoliko nastupa u Podgorici i Nikšiću, se mogu preslušati na Jutjubu. Random kaže da je teško utvrditi koliku su bazu fanova uspjeli da okupe.

"Gotovo svakodnevno ču- jemo da 'Okoču' sluša i staro i mlado sa svih strana Crne Gore i šire, da naše pjesme "šeruju" poznate ličnosti na Fejsbuku, da naši stihovi krase WC-e srednjih škola itd. Međutim, broj pregleda na Jutjubu i preuzimanja albuma sporo raste, tako da statistika koju imamo vjerovatno nije indikativna", navodi on. Pričajući o proboju van Crne Gore, Random podsjeća da je bilo ljudi koji su iz Beograda putovali u Podgoricu da bi ih čuli uživo. "Reakcije su banja, jedino što se neki žale da nas ponekad ne razumiju. Očigledno su zaboravili da je korišćenje lokalnog slenga neizostavan dio rep izraza, te da su morali da istražuju i tekstove omiljenih inostranih repera kako bi shvatili o čemu pričaju", poručuje on.

Na crnogorskoj muzičkoj sceni, čiji se akteri uglavnom pridržavaju čuvene "ja tebi vojvodo...", “Okoča” je prva pojava za koju bi se moglo reći da nema dlake na jeziku. Na pitanje da li je to zbog toga što su članovi ove grupe hrabriji od drugih ili im jednostavno nije stalo, Random odgovara:

"Nije u pitanju hrabrost, jednostavno je rep toliko marginalizovan da možete da pričate što god hoćete, malo ko će obratiti pažnju. No, i da nije tako, jedna od karakteristika repa je, podgorički rečeno, kurcobolja. Nastao je kao glasilo dna društvene ljestvice, a kada ste na dnu, nemate što da izgubite".

“Okoči” predstoji gostovanje na “Asfaltiranju” (13. jun, Podgorica), uz mogućnost još festivalskih nastupa tokom ljeta. Podgoricu i Nikšić će preskočiti do jeseni "da ne smaraju narod", a ko želi da ih ugosti u ostalim gradovima, može ih naći na Fejsbuku. "Sa nama je lako dogovorit se", tvrdi Random.

Crna Gora je geto

Vaše pjesme su svojevrsna hronika onoga što je crnogorski ekvivalent za geto. Koliko u njima ima autobiografskog?

"Više puta smo naglasili da je Džej Džej Okoča slika Podgorice, pa samim tim i Crne Gore. Tako da u našim pjesmama ima autobiografskog svih nas. Ako vam se ne sviđa ono što vidite i čujete znači da bi trebalo da poradite na sebi i svom okruženju. A Crna Gora je po mnogim karakteristikama svojevrsni geto, ako izuzmemo ekipu sa Gorice C i sličnih "kompleksa".

Galerija

Bonus video: