Lake Fest: Dolaze DST i Negativ

Negativ će prvi put svirati na muzičkoj manifestaciji na Krupcu, a osim hitova sa dosadašnja četiri studijska izdanja, moguće je da će se na repertoaru naći i neke nove pjesme
7 komentar(a)
DST (Novina), Foto: Dalibor Petrić
DST (Novina), Foto: Dalibor Petrić
Ažurirano: 06.06.2014. 14:04h

Popularni beogradski rok sastav Negativ i kultni nikšićki pankeri DST pridružili su se do sada poznatom spisku izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjem Lake festu.

Negativ će prvi put svirati na muzičkoj manifestaciji na Krupcu, a osim hitova sa dosadašnja četiri studijska izdanja, moguće je da će se na repertoaru naći i neke nove pjesme.

"Očekivanja su velika, jer smo čuli da je festival odličan. Imamo neke nove pjesme, ali ne znam da li će biti spremne za Lake fest. Imamo novog basistu - Vladimira Čukića", kazao je za "Vijesti" bubnjar Negativa Dario Janošević.

Bend koji predvodi pjevačica Ivana Peters, prethodnih godina bio je čest i rado viđen gost u Crnoj Gori, a Janošević je kazao da je ljubav obostrana.

"Uvijek nam je lijepo u Crnoj Gori. Stalno posjećujemo primorje i Podgoricu, već smo domaći kod vas", istakao je on. Posljednje izdanje Negativa je "Spusti me na zemlju" iz 2009, a bubnjar kaže da je zadovoljan kako je to izdanje prošlo.

Negativ

"Najbitnije je da se nama sviđa, jer onda znamo da će se svidjeti i pravim fanovima", objasnio je on i dodao da će novi album biti na tragu prošlog, a plan je da bude završen do kraja godine.

"Ne žurimo nigdje, želimo da to ispadne najbolje što može. Zvuk je malo tvrđi, nismo omekšali u međuvremenu", otkrio je bubnjar i dodao da bend trenutno ne razmišlja o tome na koji način će izdati novi album.

Bubnjar DST-a Srđa Simunović za "Vijesti" je kazao da su članovi njegovog benda ponosni što imaju privilegiju da kao nosioci crnogorske scene budu dio Lake Festa, te da kada sviraju na Krupcu se osjećaju kao domaćini, a ne gosti.

"Lake fest je veoma značajan prvenstveno za mlade i nove bendove. Njihov entuzijazam i želja za bavljenjem muzikom su lakše održivi kad u svom gradu imate veliki festival. Nekada ste morali ići daleko da bi bili priznati. A Lake njeguje ono pravo i prati zbivanja na domaćoj sceni, tako da uvijek postoji prostor za nove nade", istakao je Simunović i dodao da se potencijal pomenutog festivala mora njegovati i u njega ulagati uključivanjem šire društvene zajednice.

Bubnjar DST-a pozvao je publiku da na Krupcu izgubi glas uz dobro poznate hitove, dok se pjesme sa predstojećeg albuma na kojem nikšićki pankeri rade neće naći u repertoaru. Novi studijski materijal je na pragu objavljivanja i trebalo bi da ugleda svjetlost dana pred Lake fest.

"Samo ću ga najaviti kao nikad veći teret do sada, a ako se desi i oslobađanje od njega bićemo jako srećni", kazao je on.

S obzirom da su bili posvećeni radu u studiju, nikšićki pankeri odlučili su da do objavljivanja albuma ne nastupaju iako su, prema riječima bubnjara, imali puno poziva. Nakon toga će krenuti serija koncerata.

"Imamo samo jedan plan, a to je da sviramo dok ne crknemo. To bi za nas bila najljepša smrt. a u međuvremenu crkavamo u izgaranju na tom putu", naglasio je Simunović.

Sve je više šunda i muzike koja ne bi trebalo da postoji

Ove zime biće 15 godina od debija Negativa koji je nosio ime benda, a jubilej će obilježiti koncertom u Domu omladine 10. oktobra.

Na pitanje koliko su se do danas promijenile stvari Jan ošević tvrdi da je stanje rokenrola u Srbiji i regionu sve gore. "Sve više ima šunda i muzike koja ne bi trebalo da postoji.

Sve je manje svirki, publike, izdavača. Što je uzrok? Stanje uma ljudi, stanje političko. Ljudi su zatrovani narodnom muzikom i nečim što uopšte nije kvalitetno", uvjeren je Janošević

Bonus video: