Human Nature Quartet otvara Petrovac jazz festival: Zvučaće stilski bogatije u odnosu na prethodnu godinu

Tahirović i družina bili su tokom čitave godine promoteri Petrovac jazz festivala po sličnim manifestacijama, a nedavno su na najvećem jazz festivalu u regionuNišvillu nastupili u istom sastavu
64 pregleda 0 komentar(a)
Enes Tahirović, Foto: Eva Medigović
Enes Tahirović, Foto: Eva Medigović
Ažurirano: 26.08.2018. 11:07h

Crnogorski bend Human Nature Quartet otvoriće večeras dvanaesto izdanje Petrovac jazz festivala. Enes Tahirović (klavijature), Šule Jovović (gitara), Dragan Ivanović (bas) i Martin Đorđević (bubnjevi) sviraće večeras ispred Crvene komune od 19 časova i 30 minuta.

Slična ekipa nastupila je i na prošlogodišnjem izdanju Petrovac jazz festivala, a šta će to prezentovati publici ovoga puta, Tahirović za Vijesti otkriva: „Ove godine smo se sa Šuletom proširili na kvartet, zbog čega mi je izuzetno drago, jer je njegov prepoznatljivi zvuk na gitari dao bendu osvježavajuću „džez fjužn“ notu koja nam je, izgleda, bila potrebna. Ove godine zvučaćemo stilski bogatije i drugačije upravo zbog toga“, poručio je on.

Prošlogodišnji nastup iskoristili su da on i Ivanović predstave publici po jednu autorsku kompoziciju, a slične planove imaju i za večerašnji nastup.

“Ove godine ćemo predstaviti tri autorske kompozicije, Draganovu, Šuletovu i moju, kao i moj aranžman poznatog džez standarda“, bilo je sve što je Tahirović želio da otkrije poručivši publici da ne porpuste njihov včerašnji nastup.

Tahirović i družina bili su tokom čitave godine promoteri Petrovac jazz festivala po sličnim manifestacijama, a nedavno su na najvećem jazz festivalu u regionuNišvillu nastupili u istom sastavu.

„Nišville je sjajan festival, po mom mišljenju jedan od najboljih muzičkih festivala na Balkanu, tako da je bila čast svirati pred tom publikom, na velikoj sceni, sa dobrim ozvučenjem. Publika je reagovala dosta pozitivno, po komentarima može se reći da smo bili osvježenje kada je u pitanju muzički pravac (fjužn) i format svirke uopšte -mali broj kompozicija i puno spontane improvizacije“, prisjeća se muzičar.

To što se za sada Human Nature Quartet okuplja samo pred festivale ne znači da će to biti karakterna crta benda. „Samo ću reći da je album sa ovom ekipom u planu“, kratko je otkrio Tahirović koji će ove godine zajedno sa Đorđevićem biti zadužen za školu jazza koja će je planirana u sklopu festivala.

Iprovizacija muzičara na sceni glavna je karakteristika ovog muzičkog pravca, a na pitanje koliko je ima na svirkama Human Nature Quarteta, Tahirović odgovara: „Format naše svirke podrazumijeva puno komunikacije na sceni i spontane improvizacije. Kompozicije su samo tema za razgovor. Nakon što ustanovimo temu, kreću dijalog i diskusija između instrumenata i nema jasnih granica između početka i kraja forme pjesme“, objašnjava muzičar i dodaje da se nada da će nakon večerašnjeg nastupa u Petrovcu biti još prilike da publika do kraja godine čuje Human Nature Quartet.

Bonus video: