finale takmičenja

Austrija pobjednik Eurosonga

Crnogorski predstavnik, Sergej Ćetković, nije se plasirao među prvih deset...
80 pregleda 428 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 22:58h

Kompozicija "Rise Like a Phoenix" koju izvodi Končita Vurst iz Austrije pobjednik je ovogodišnjeg 59. Eurosonga, dok se crnogorski predstavnik, Sergej Ćetković, nije plasirao među prvih deset.

Drugo mjesto, po mišljenju gledalaca i žirija, pripalo je Holandiji, dok je Jermenija bila treća.

Pobjednik Eurosonga: Končita Vurst

Ćetković je sa pjesmom "Moj svijet" dobio najviše - 12 poena od Jermenije i Makedonije, dok su gledaoci iz Slovenije dali sedam poena, a iz Albanije šest.

U finalu su pjevali predstavnici 26 zemalja, od toga 20 zemalja koje su mjesto u finalu izborile kao jedna od deset najbolje plasiranih u svakom od polufinala, i stalni finalisti, predstavnici „Velike petorke“, kao i zemlja domaćin.

Osim Crne Gore, iz prvog polufinala, plasman u finale su obezbijedili i takmičari iz Mađarske, Rusije, Jermenije, Azerbejdžana, San Marina, Ukrajine, Švedske, Holandije i sa Islanda.

Snimak sa polufinalne večeri

Iz drugog polufinala u finale su se plasirali predstavnici Švajcarske, Slovenije, Poljske, Rumunije, Norveške, Grčke, Malte, Bjelorusije, Finske i Austrije.

Svi oni su se pridružili direktnim finalistima, zemljama takozvane velike petorke, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Italiji i Velikoj Britaniji, kao i ovogodišnjem domaćinu Danskoj.

Finale je otvorila predstavnica Ukrajine Marija Jaremčuk, dok je posljednja nastupila predstavnica Velike Britanije Moli Smiten-Douns.

Veliko finale 59. Pjesme Evrovizije počelo je u 21:00 sat.

Način glasanja:

Svih 37 zemalja učesnica ocjenjuju svih 26 pjesama ocjenama od 1-25 (finalisti ne mogu da glasaju za sebe); 1 poen za najlošiju, 25 poena za najbolju pjesmu učesnicu.

Kombinacijom glasova žirija i publike dobija se 10 najbolje plasiranih zemalja, koje će tako dobiti već poznate i svima prepoznatljive evrovizijske poene od 1 do 8, 10 i 12.

Žiri je svoje glasove dodijelio u petak uveče na drugoj generalnog probi, dok je publika glasala večeras, nakon što je 26 pjesama izvedeno. Glasalo se 15 minuta kao i u prethodne dvije kvalifikacione večeri.

Pravi spektakl

Šou su pratile 22 kamere, a 32 video-projektora su emitovala sadržaj na pozadini scenografije. Bina je bila visoka 40 metara, a gotovo 11 tona zvučnika i pojačala montirano je na plafon hale u Kopenhagenu.

Više od 700 ljudi učestvovalo u produkciji i realizaciji događaja. Akreditovano je oko 1.600 novinara iz 80 zemalja.

Iz bekstejdža, Foto: Facebook/Sergej Ćetković

"Pjesma Evrovizije 2014" imala je tri voditelja: Lise Rene, Nikolaj Kopel i Pilov Asbek.

Galerija