Novac danas grabi ispred mozga

On obećava da večeras publika neće biti samo posmatrač, već će je natjerati da učestvuje
10 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2014. 11:47h

Crnogorski bubnjar Dragoljub Đuričić održaće večeras u Podgorici, na Trgu Svetog Petra Cetinjskog, koncert povodom Dana Evrope. Muzičara, koji je od nedavno i počasni ambasador Evropske unije, na koncertu će pratiti multiinstrumentalni i multinacionlni bend, a izvodiće muziku baziranu na etno motivima iz Crne Gore, Srbije, Makednije, Albanije i drugih zemalja regiona.

“Odavno sam čekao priliku da napravim mali program osvrta na Balkan, a repertoar je za svakoga po nešto, od četiri mjeseca do 104 godine. Pošto sam postao počasni ambasador EU u Crnoj Gori, ovo je idealna prilika da se muzički obilježimo. Ako već sviramo na Dan Evrope, onda da im ponudimo nešto drugo jer su oni upoznati sa kulturom Francuza, Španaca, Italijana, a Balkan je ostao kao propust. Ne treba da zaborave da je centar civilizacije ne samo u Kini, Mesopotamiji, Egiptu nego i na Balkanu - stara Grčka, Makedonija, Iliri itd... To je koncert koji bi trebalo da obilježi jedno podneblje. Mi smo geografski Evropa. Možda nas je ona malo zaboravila, ali smo zato mi tu da je podsjetimo da smo još živi i zdravi i imamo svoju kulturu i tradiciju”, priča Đuričić.

On obećava da večeras publika neće biti samo posmatrač, već će je natjerati da učestvuje.

“Za ovu priliku napravio sam šejkere sa zastavom EU, koji mogu da budu divan suvenir i podsjetnik na to veče. Zašto da neko ne dobije takav poklon. Skoro sam bio kod Vlatka Stefanovskog kući i on na vratima u kupatilu ima zalijepljene karte važnih koncerata na kojima je bio. Prisjetio sam se četiri-pet koncerata na kojima smo zajedno bili početkom 80-ih. Tek sad nakon 30 godina, vidim koliko je to značajno. Zašto da neko nema jedan šejker koji će da šuška kući i koji će ga, možda za 30 godina podsjetiti gdje je i kad bio”, otkriva on.

Kao ambasadoru EU, Đuričiću se sviđa ideja ujedinjena Evrope.

Za 9. maj gledao vojne parade

Ne smatra se 9. maj samo Danom Evrope, već se proslavlja i kao Dan pobjede nad fašizmom.

“Taj datum mi je značajniji kao Dan pobjede nad fašizmom zato što je moj otac borac. To je jedna od najvažnijih svari koja se dogodila u modernom vremenu. Upravo je Evropa uzela taj datum kao najveći dan pobjede čovječanstva i mogu ga sad zvati kako god, za mene je to Dan pobjede nad fašizmom. Navikao sam da za 9. maj gledam vojne parade koje nijesu u meni izazivale želju za ratovima, već pokazivale ljepotu vojske. Zato sam 90-ih godina rekao da bih, da je predsjednik SRJ shvatio šta znači doboš, pa uz njega pravio parade, a ne ratove - bili srećna zemlja”, prisjeća se Đuričić.

“Odrastao sam i vaspitan u ujedinjenoj zemlji. Moja ideja, kao rok muzičara i kosmopolite, je da se ujedini čitav svijet. Znam da ne možemo biti svi isti, ali nemoj bar da imamo diskriminaciju. Protiv toga se treba boriti jer nažalost, danas novac grabi ispred mozga, pa ljudi zaboravljaju da nas male svari čine srećnim. Podržavam ideju ujedinjenja jer tako mladima otvaramo malo veći, širi put i prostor da se lakše realizuju i da u svemu tome nađu i ostvare svoju viziju ka životnoj sreći. To ne gledam politički, već ljudski i čini mi se da je sva ta kampanja i filozofija o ujedinjenu ispravna”, smatra Đuričić.

Na pitanje šta bi nam dobro donio ulazak u EU, odgovara:

“Nijesam ni ekonomista ni političar, a kad pojedem mjesečno više od 100 eura u problemu sam zbog kila. Prema tome, nemam tih ambicija da će nam, ako uđemo u EU, biti materijalno dobro”, ističe umjetnik i nastavlja:

“Ulazak u EU donijeće dobro, recimo, mom sinu, koji će moći mnogo lakše da igra rukomet za bilo koji klub u EU. Imaćemo i jeftiniju i lakšu priliku da odemo negdje, i ono što nam se dopadne donesemo ovdje. Moj cilj ideja je da ništa ne pokvarimo. Svakako da će nam biti lakše nego kralju Nikoli koji je ženio svoje ćerke po svjetskim dvorovima i slao ljude da nešto nauče da bi stvarao inteligenciju Crne Gore. To su neke stvari koje nam nedostaju, ma koliko bili vispreni, bistri i talentovani”, zaključuje Đuričić.

Njegov koncert na Trgu biće besplatan, a početak je planiran za 21 sat.

Bonus video: