Deset stvari koje (možda) nijeste znali o legendarnom albumu Joy Division-a

Tridesetdevet minuta debitantskog albuma mančesterskog benda Joy Division promijenilo je muziku zauvijek
212 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 15:55h

U pitanju je album koji to vrijeme nije pravio zbrku na top listama, niti se tražila kopija viška.

Opet, kako je vrijeme odmicalo Unknown pleasures postaje jedan od albuma sa najboljom kritikom u istoriji muzike, jedan od najuticajnijih i najvoljenijih ikad objavljenih.

Tridesetdevet minuta debitantskog albuma mančesterskog benda Joy Division promijenilo je muziku zauvijek: hipnotišući stihovi i glas Ijana Kurtisa, goropadni gitarski taktovi Bernarda Samnera, osobite bas dionice Pitera Huka, a onda i karakteristični zvuk bubnjeva Stivena Morisa, objedinjeni u muzičko savršenstvo pod palicom ludog genija Martina Haneta.

Uprkos sveprisutnosti, možda ipak ne znate baš sve o ovom muzičkom klasiku, piše shortlist.com.

Kako se približava 35-a godišnjica izlaska Unknown pleasures, izdvajamo 10 manje poznatih detalja o stvaranju ovog albuma.

1. Izlasku albuma nije prethodila objava nijednog singla, iako pjesma koje nije bilo na albumu, Transmission, izlazi 7. oktobra 1979. ozbiljno popularizujući Uknown pleasures

2. Producent Martin Hanet tokom snimanje je koristio različite tehnike: lomio je flaše, jeo je čips, gitare su svirane naopako, a zvukovi prouzvedeni u toaletu provučeni kroz telefonsku slušalicu nalijepljeni su u nekim pjesmama.

3. Bend je inicijalno bio nezadovoljan albumom, doživljavajući ga razvodnjenim preglasnim i teškim zvukom sa živih svirki.

4. Čuveni omot, djelo Pitera Savila, preuzet sa Enciklopedije Astronomije izbor je bubnjara Stivena Morisa.

5. Po tvrdnjama čuvenog Tonija Vilsona pravljenje albuma koštalo je bend 18.000 funti.

6. Bend je tokom snimanja albuma snimio i dodatnih 6 pjesama: Auto-suggestion, From Safety to Where...?, Exercise One, The Only Mistake, Walked In Line i The Kill.

7. Strane A i B su nazvane 'Outside' i 'Inside'.

8. Martin Hanet je jednom prilikom kazao da bi album zvučao drugačije da nije isteklo vrijeme za korišćenje studija, odnosno, da su imali još novca da plate rentu.

9. Pjesmu Shadowplay obradio je bend The Killers za potrebe filma Control. Bernard Samner se kasnije pridružio ovom bendu svirajući na nekoliko svirki.

10. Rani snimci pjesme Shadowplay, tokom dana kada je bend još uvijek nosio naziv Warsaw, upućuju na to da je prvi stih pjesme glasio "To the centre of the city where all roads meet looking for you". U kasnijim izvođenjima 'looking' je zamijenjeno sa 'waiting'.

Galerija

Bonus video: