Podgorica: Autogeni trening svirkom za radničku klasu proslavlja 1. maj

... između radničke klase i rokenrola postoji jaka veza, kako na svjetskom nivou, tako i kada su u pitanju crnogorski predstavnici ovog žanra
109 pregleda 3 komentar(a)
Autogeni trening, Foto: Privatna arhiva
Autogeni trening, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.05.2014. 07:30h

Crnogorski rok sastav Autogeni trening nastupiće danas na Trgu svetog Petra Cetinjskog u okviru koncerta kojim se slavi prvomajski praznik, a u organizaciji Saveza sindikata Crne Gore.

Frontmen Treninga Dino Kapetanović smatra da je njegov bend pozvan kako bi se uticalo na mlađe naraštaje i kod njih podigla svijest o pravim radnika, kojima prema sagovorniku "Vijesti" treba posvetiti više od jednog dana.

"Naravno da podržavam borbu radničke klase da ima što veća prava. Ali proći će taj prvi maj i što onda? Ne treba da se zaustavi na tome, taj praznik bi trebalo da bude nekakav vrhunac njihove borbe", smatra Kapetanović.

Po njegovom mišljenju između radničke klase i rokenrola postoji jaka veza, kako na svjetskom nivou, tako i kada su u pitanju crnogorski predstavnici ovog žanra.

"Negdje je rokenrol i iznjedrio dosta toga što je vezano za radničku klasu, prije svega je to bio pank. Ima bendova i crnogorskih koji se bave tom socijalnom tematikom. Prije svega tu su DST, Demodemolls... Autogeni trening baš i nema direktne tekstove vezane za to, nije baš toliko eksplicitno, ali provlači se ta tematika", dodaje pjevač i gitarista.

Autogeni trening po njegovim riječima neće svirati nove pjesme na današnjem nastupu, već će ih predstaviti na velikom koncertu koji planiraju da organizuju uskoro.

Bend trenutno zakazuje i festivalske nastupe za predstojeće proljeće i ljeto, pa je izvjesno da će taj period provesti svirajući i van Crne Gore.

U međuvremenu, Kapetanović i ekipa rade na novom albumu.

"Ne znam kad bi mogao da bude završen (smijeh). To što nam se ostvario san da imamo svoj studio i snimamo bez trke i opterećenja je mač sa dvije oštrice, jer sad ne moramo ništa i previše smo se opustili", priznaje on i dodaje da ne zna ni kakav će naslov nositi album niti koliko će pjesama sadržati.

"Mislim da su tekstovi sad malo ozbiljniji. U smislu da se bavimo malo više nekim duhovnim temama. Biće kao i na prošlim albumima i onih ličnih, iskustvenih. A što se tiče muzike mislim da smo je pojednostavili. Ima i dalje jakih rifova, raznih efekata... Ali moj je utisak da su jednostavniji, a efektniji", otkriva Kapetanović.

Upravo će Autogeni trening otvoriti današnji koncert u 12 sati, a uslijediće svirke grupa Perper i Zabranjeno pušenje koje će prema planu organizatora trajati do 17 časova. Program će voditi The Books of Knjige.

Trening pored Kapetanovića čine Bojan Bojanić (bubnjevi) i Veljko Vučurović (bas), a iza sebe nikšićko-podgorički trio ima tri izdanja, od kojih je aktuelan album “Na pučini život peska” objavljen 2011.

Bonus video: