Rambo Amadeus otvara međunarodnu feštu muzike i hrane

Programi manifestacije će se odvijati na dvije glavne bine na Pinima i u Porto Montenegru
91 pregleda 0 komentar(a)
Tivat world music festival, Foto: Siniša Luković
Tivat world music festival, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.08.2018. 14:20h

Drugi po redu „Tivat World Music“ festival okupiće u Tivtu od 14. do 16.septembra 10 grupa iz regiona i svijeta, ulične performere, a biće organizovane i svakodnevne izložbe nematerijalne kulturne baštine. Festival čiji je ukupan budžet 40 hiljada eura će, kako se čulo na konferenciji za novinare koja je održana danas u Jaht klubu Porto Montenegra, koncertom na gradskoj rivi Pine otvoriti popularni hervegnosvki kantautor Rambo Amadeus.

Gabrijela Glavočić, direktorica TO Tivat koja je jedna od suorganizatora ove manifestacije posvećene autentilnoj muzici i hrani, kazala je da su još lani prepoznali potencijal i opravdanost „Tivat World Music“ festivala u septembru mjesecu.

“Prepoznata je takođe i specifičnost muzičkog izraza čije sadržaje ćemo moći da konzumiramo i ove godine. Otuda i ideja i krilatica festivala „Feel it taste it“ kao kraćeg oblika, koji je opravdao očekivanja i tokom prvog održavanja prošle godine. Vjerujem da će i ove godine imati tu moć spajanja svih čula u jedno.“- kazala je Glavočić.

Najavila je da će se uz ostale sadržaje, ove godine održati i poseban abrum i sa ovim spojiti sadržaje već afrimisanog ljetnjeg tivatskog Festivala uličnih performera, “kako bi se u budućnosti ovi festivali nadovezali jedan na drugi”.

Predstavnik organizacije uličnih performera Ivan Pajović je rekao da projekat Festivala uličnih umjetnosti želi da predstavi urbanu umjetnost, napravi interkulturalni dijalog sa građanima i turistima.

„Želimo da predstavimo ulicu kao zonu kreativnosti koja se manifestuje u različitim disciplinama i donosi specifičan ugođaj. Ove godine smo dogovorili da napravimo saradnju sa „Tivat world music“ festivalom i obogatimo program. Naš dan će biti subota 15. septembar kada će nastupiti „haos animatori“, istakao je on.

Tivćani i gosti tada će na gradskim ulicama i trgovima moći da uživaju u nastupima klovnova, žonglera, šetača na štulama, akrobata, plesača sa svilom, leto-robota, plesača sa vatrom i ostalih multidisciplanarnih umjetnika, a muzička podrška biće im grupa „Dram end zez“ koja okuplja 12 muzičara i gaji etno zvuk.

Direktorka JU „Muzej i galerija“, Jelena Bujišić je najavila da će ova institucija kulture svoj doprinos festivalu dati kroz promociju dijela nematerijalne kulturne baštine grada, kroz održavanje tri izložbe posvećene muzici, pjesmi i tradicionalnoj kuhinji ovog kraja.

Idejni tvorac “Tivat World Music festival” Dalibor Ševaljević kazao je da će se programi te manifestacije odvijati na dvije glavne bine na Pinima i u Porto Montenegru.

Nastupiće ukupno 10 bendova od kojih su tri iz Crne Gore, a među učesnicima su bend iz Nikšića „Džanum“, „Balkan Mediteran Orijent“ čiju okosnicu čini gitarski duo Bulatović-Nikčević. Iz Srbije stižu grupa „Kal“ i „Dram end zez“ iz Novog Sada, „Baklava“ iz Makedonije, iz Švedske grupa „Tibble transibirum“, iz Turske „Lajtning Babilon“, „Los Melagitos“ iz Argentine. Gost festivala biće Sanja Raičković.

Bonus video: