Projekat Sloba Kovačevića: Poziv na toleranciju, ljubav i razumijevanje

Crnogorski kantautor na albumu "Omnia vincit amor" okupio je stare prijatelje
58 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2014. 17:58h

Dugo očekivani album crnogorskog kantautora Sloba Kovačevića "Omnia vincit amor" (Ljubav pobjeđuje sve) konačno je objavljen.

Nesvakidašnji projekat, istovremeno objavljen u Srbiji, Crnoj Gori (City Records) i Hrvatskoj (Croatia Records) okupio je neke od najznačajnijih imena iz svijeta muzike sa prostora ex Yu. Oliver Dragojević, Rade Šerbedžija, Meri Cetinić, Bajaga, Doris Dragović, Tedi Spalato, Kemal Monteno, Dejan Cukić, Kiki Lesendrić, Knez i Marko Vlahović dali su svoj doprinos na nekima od 24 zastupljene numere, a projekat su pomogli i mnogi domaći i regionalni muzičari poput Šula Jovovića, Vlada Maraša, Mirka Šćepanovića, klape “Assa Voce” i drugih.

"Projekat je odgovor na ovo stanje izgubljenosti koje karakteriše naše vrijeme, haotično i pogibeljno za sve nas zajedno. Htio sam da pokušam da pozovem svakog čovjeka da se pita o sebi - gdje, ko je, zbog čega postoji? Da pozovom na toleranciju, ljubav, razumijevanje, oproštaj", objasnio je Kovačević misiju svog novog albuma.

On je otkrio da je izuzetno srećan sada kad je konačno objavljen za, po njemu, dvije najjače diskografske kuće na ex Yu prostoru.

"Ove poruke zaslužuju to, pogotovo poslije takve golgote koja podrazumijeva četiri godine intenzivnog angažmana u svakom smislu. Kad dođete do tog cilja normalno je da kamen sa srca padne i sad priželjkujete ono finalno, da te poruke dođu do što većeg broja ljudi", priznaje pjevač i gitarista.

Na albumu su zastupljeni i neki stari hitovi crnogorskog kantautora, među kojima ima numera koje su preživjele više od tri decenije, a koje su sada dobile novo ruho.

Kovačević kaže da je nezahvalno za umjetnika da objašnjava svoja djela, već da ona pričaju za sebe, a neke od svojih starih pjesama upravo je oživio jer smatra da su njihove poruke i danas aktuelne.

"Pjesme kao što su 'More, more' ili 'Sami sebi mi smo krivi' nose univerzalne poruke. Prva je stara preko 40 godina, a i danas se vrti, doživjela je bezbroj obrada, ne samo domaćih izvođača već i u Finskoj, Belgiji, po Evropi i svijetu. Ova druga je možda i više aktuelna nego kad je nastala. Tim pjesmama htio sam ne samo da povežem prostore i podsjetim na vrijeme u kojem sam bio svoj i srećan u svom djelovanju, nego i da istaknem da njihove poruke vrijede i u ovom vremenu", objasnio je muzičar.

Kovačević je otkrio da mu sada glavnu ciljnu grupu čine oni koji se nisu ni rodili kada su te kompozicije nastajale.

Kovačević je otkrio da mu sada glavnu ciljnu grupu čine oni koji se nisu ni rodili kada su te kompozicije nastajale

"Najveća želja mi je da te poruke, moja razmišljanja i osjećanja prenesem mladim ljudima, da makar na promil jedan pokrenem u njima to razmišljanje i preispitivanje samog sebe", priča on.

Kovačević kaže da je želio ovim pjesmama da poveže ljude i zato njegovi gosti dolaze sa svih strana - iz Beograda, Zagreba, Sarajeva...

"Ja sam nekada pripadao tim destinacijama, velikoj, divnoj Jugoslaviji koja je nestala upravo zbog toga što nam je falilo i što nam još uvijek fali ovo o čemu govorim na albumu", objašnjava muzičar.

Ipak, kaže da nije jugonostalgičar, već da je u pitanju samo nostalgija za boljitkom, zajedništvom, druženjem, pozitivnom energijom, slobodom...

"Muzika nema granica, nijedan sistem ni ideologija je ne mogu ograničiti. To je toliko plemenit medij koji povezuje i produhovljuje ljude i usmjerava prema svim boljicima. Rođen sam u Sarajevu i tu sam odgojen, u moje vrijeme priče su bile kosmopolitske, ja sam zadojen takvim ideologijama", ističe Kovačević.

On je dodao da je svako od gostiju na projektu objeručke prihvatio njegovu ideju i pomogao mu i od srca se zahvalio svim saradnicima, a posebno prijatelju koji ga prati od prvog dana, Mihi Radonjiću koji potpisuje produkciju i u čijem studiju je snimljen veći dio albuma. Crnogorski muzičar je kazao da je u planu imao gostovanja još nekoliko velikana jugoslovenske muzike, mada ne otkriva imena, te kazao da zbog raznih ukolnosti oni nisu uspjeli da se ukrcaju na "brod ljubavi, pjesme i mira", kako opisuje svoj projekat.

Ovakav koncept albuma obećava i zanimljive promotivne koncerte širom regiona, o čemu sagovornik "Vijesti" još nema konkretan plan.

"Svakako da navijam i da idem prema koncertima, ali oni ne dolaze na silu, već po meni treba da dođu kao potreba, kao objektivni refleks toga što ste radili. Recimo 90 posto ljudi se nameće, svašta rade, a ja takav put ne mogu da prolazim", priča on i dodaje da mu je u planu da sa prijateljima nastupi u svim većim centrima regiona.

Osjetio je da su on i Rade Šerbedžija nevjerovatno bliski

Pjesme "More,more" i "Konoba" ekranizovane još prošle godine, najavile su projekat Sloba Kovačevića, a on je otkrio da je u toku rad i na trećem spotu, njegove možda i omiljene pjesme "Sami sebi mi smo krivi" ("koja sublimira svu našu tugu, muku i golgotu u bliskoj prošlosti") na kojoj gostuju hrvatski glumac Rade Šerbedžija i srpski muzičar Kiki Lesendrić.

Upravo je saradnja sa Šerbedžijom za Kovačevića bila jedna od onih koja je ostavila najljepše utiske.

Poznati glumac snimio je svoje dionice prošle godine dok je boravio u Podgorici gdje je otvorio Sajam knjiga, a kontakt sa Kovačevićem uspostavio je preko zajedničkog prijatelja Kemala Montena.

"Odveo sam ga u studio, kad je shvatio o čemu se radi i kad je odradio to toliko je bio zadovoljan, zagrlio me, izljubio me i čestitao mi. Ispričali smo se i takvo oduševljenje rijetko kad doživljavam u životu, jer u Radu sam osjetio nevjerovatno blisku osobu. Poslije smo i popili, poželjeli sve najbolje jedan drugome i nadam se da ćemo se sretati na našim planetarnim putešestvijama", ispričao je Kovačević.

Kovačević svoje goste na albumu opisuje kao mornare i misionare priče i ambicija o kojima govori u pjesmama

On svoje goste na albumu opisuje kao mornare i misionare priče i ambicija o kojima govori u pjesmama.

Slikom će ispratiti muziku

Poznato je da je i slikarstvo velika ljubav Sloba Kovačevića, a za omot svog novog albuma crnogorski kantautor iskoristio je svoju sliku "Nokturno".

Pjevač je kazao da je ipak slikarstvo bilo po strani u njegovom životu posljednjih godina, jer je bio maksimalno posvećen muzičkom projektu.

"Slikarstvo sam ostavio, ali sam bar preko ljeta uspijevao kao i svake godine da odradim određen broj slika. U ambiciji mi je da paralelno sa ovim (muzičkim) projektom ispričam priču i sa slikama, jer znam da moje slike upravo nose poruke iz pjesama", najavio je Kovačević.

Galerija

Bonus video: