Da djeca ne slušaju gluposti na Pinku, bilo bi nam bolje

Pjevač i gitarista Treninga smatra da je rokenrol bitan kako muzički, tako i tekstualno, te da utiče na produhovljenje naroda
136 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2014. 16:46h

„Rokenrol je važan za društvo od početka, da ti dijete ne bude seljačina na kokainu koja sluša narodnjake. A ćerka ne izgleda kao kurva iz pornića, a ima 14 godina", kazao je srpski roker Nikola Vranjković prije par dana i izazvao oštru polemiku na Internetu. Koliko se sa ovim oštrim riječima slažu njegove kolege iz Crne Gore, "Vijesti" su pokušale da otkriju, a pričali smo kako sa starijim, tako i sa mlađim predstavnicima gitarskog zvuka.

Dino Kapetanović, frontmen jednog od najpoznatijih rok bendova u Crnoj Gori, Autogenog treninga, u potpunosti je saglasan sa Vranjkovićem, koji je inače fan nikšićko-pogoričkog trija.

"Ja bih to otprilike isto tako definisao. Jeste oštro rečeno, ali to je surova realnost", kazao je Kapetanović.

Pjevač i gitarista Treninga smatra da je rokenrol bitan kako muzički, tako i tekstualno, te da utiče na produhovljenje naroda.

Pjevač i gitarista Zoon politikona Ilija Gajević istakao je da se za rokenrol često vezuju pogrešne vrijednosti i prije svega narkomanska kultura, za što kaže da je potpuno suprotno

Sa druge strane, bubnjar nikšićke grupe Manitou Lazar Ognjenović mišljenja je da je Vranjković pomalo isključiv, dodavši da sličnu poruku kao i rokenrol šalju i rege, džez, bluz... A koja je to poruka?

"Rokenrol je prije svega način života. Rokenrol je sloboda, kako mišljenja, tako i govora, ponašanja. Ono što se danas plasira putem medija, tjera ljude da razmišljaju i ponašaju se u skladu sa tim, a rokenrol je bunt protiv toga i zato je bitan za društvo", objasnio je bubnjar.

Pjevač i gitarista Zoon politikona Ilija Gajević istakao je da se za rokenrol često vezuju pogrešne vrijednosti i prije svega narkomanska kultura, za što kaže da je potpuno suprotno.

"Snaga rok scene je pokazatelj nivoa kulutre"

Njegova filozofija je da je snaga rok scene pokazatelj nivoa kulture u jednoj državi, a rokenrol Gajević ne doživljava kao samo muzički žanr, već uopšte kao odstupanje od društvenih kalupa.

"Slažem se da je rokenrol bitan za društvo, ali kao i svaka subkultura svoje loše strane. Droge ima i u roknerolu i negativnih pojava. Vranjković je rekao to što je rekao u kontekstu naše kulture, u kojoj dominiraju neukus i kič. U odnosu na to, rokenrol je svakako dobrodošao, pa i sa svim negativnim stranama", uvjeren je Ivan Marović iz grupe Beta Baroque.

Kapetanović (sa gitarom)

I Novo Brakočević iz grupa Luka Berane i Reggaeneracija je istakao da Vranjkovićeva izjava zvuči grubo, ali da samo na taj način može doprijeti do ušiju roditelja nezainteresovanih za duhovni i mentalni razvoj djece.

Pričajući o bitnosti rokenrola, Brakočević je objasnio da muzičari mogu da izvrše uticaj na karakter slušaoca na isti način na koji utiču i mnoga književna djela u školama.

"Kvalitetan rokenrol je proizvod veze intelekta, obrazovanja i muzičkog talenta koji je samo medij da se kroz nebrušeni pravac (r'n'r) ispolje univerzalne vrijednosti, iskrenost, ljepota i karakter", kazao je muzičar.

Vukajlović: Rokenrol može biti lijep način života

Neka inostrana istraživanja pokazala su da su tinejdžeri koji slušaju rok muziku često inteligentniji od onih kojima više odgovaraju ljubavni tekstovi pop pjesmica.

Marko Vukajlović iz Gomile nesklada nije upoznat sa tim istraživanjima, ali je čuo nešto slično sa čim se složio.

"Rokenrolom se bave samo pametni ljudi": Vukajlović

"Jedna doktorica mi je rekla da se rokenrolom bave samo pametni ljudi. Ne želim sad da ispadne kao da smo mi nešto prepametni, ali ljudi bi trebalo samo tekstove da pročitaju recimo metal bendova pa da shvate da to ne može da napiše bilo ko. To je proces, nauka", smatra on.

Pjevač nikšićkog metal sastava kazao je da mnogi povezuju rokenrol sa drogom, ali da je on lično imao potpuno drugačija iskustva.

"To je lijep vid rekreacije i hobija, a ko se toga ozbiljnije prihvati to postane i lijep način života", objašnjava.

Komentarišući Vranjkovićevu izjavu, Vukajlović je kazao da to nije tako u svakom slučaju, ali da jeste u dovoljnom procentu da zabrine društvo.

Galerija

Bonus video: