Lenonovi crteži na aukcijskoj prodaji

Ukupno 89 crteža i rukopisa, koja su kasnije objavljena u dvije knjige, predstavlja najveće prikupljeno djelo Džona Lenona procijenjeno da vrijedi između 850.000 i 1,2 miliona dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2014. 09:03h

Nekoliko desetina crteža i rukopisa britanskog muzičara Džona Lenona biće ponuđeni na prodaju 4. juna u njujorškoj aukcijskoj kuchi Sotbi, saopštila je sinoć ta kuća.Ukupno 89 crteža i rukopisa, koja su kasnije objavljena u dvije knjige, predstavlja najveće prikupljeno djelo Džona Lenona procijenjeno da vrijedi između 850.000 i 1,2 miliona dolara.Crteži i rukopisi su objavljeni u knjizi "In his Own Write" 1964. i "A Spaniard in the Works" 1965. godine. Lenonovo djelo predstavlja dio kolekcije izdavača Toma Mašlera, čija je kuća objavila te dvije knjige.Najvažniji dio kolekcije je rukopis na devet strana "The Singularge Experince of Miss Anne Duffield", parodija na Šerloka Holmsa. Taj rukopis je procijenjen na 7.000 dolara.Na prodaji je rukopis pjesme "The Fat Budgie" i satirični vodič Liverpula, Lenonovog rodnog grada. Taj dio kolekcije je procijenjen između 12.000 i 15.000 dolara.Džon Vinston Lenon, kasnije Džon Ono Lenon, rođen 1940. godine je poznat kao pjevač, muzičar i gitarista grupe Bitls. Njegova kreativna karijera je imala i epizode u kojima se može opisati kao politički aktivista, umjetnik, glumac i pisac.Bio je dio Lenon-Makartni tima koji je veoma uticao na razvoj rok muzike. Postao je muzička ikona 20. vijeka, a njegove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije pjesme tog vijeka.

Najpoznatije pjesme iz njegove solo karijere su mu "Imagine", "Jealous Guy", "Give Peace A Chance". Lenon je ubijen 8. decembra 1980. godine ispred zgrade u kojoj je stanovao u Njujorku. Ubica je njegov obožavalac Mark Dejvid Čepmen koji je i dalje u zatvoru.

Bio je oženjen japanskom umjetnicom Joko Ono. Sa Joko Ono ima sina Šona, a iz prvog braka sa Sintijom Pauel sina Džulijana.

Bonus video: