Rožaje: “Zlatna pahulja” 28. februara i 1. marta

Direktor festivala kazao je da je najveći pokazatelj uspjeha manifestacije to što traje više od dvije decenije
135 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 18:05h

Međunarodni festival dječje pjesme “Zlatna pahulja”, održaće se u Rožajama 28. februara i 1. marta, a u okviru ove manifestacije publici će se predstaviti veliki broj djece iz Crne Gore i regiona.

“Ovo je festival koji više od dvije decenije na neki način suvereno vlada muzičkom scenom, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu i afirmiše na pravi način dječju kulturu”, kazao je predsjednik Savjeta festivala Zoran Šoškić, na konferenciji za novinare održanoj povodom 21. izdanja “Zlatne pahulje”.

On je istakao da je festival u Rožajama bio odskočna daska brojnim izvođačima, ali i aranžerima, kompozitorima i drugim.

“Prve večeri publici se predstavlja 19 novih kompozicija, čiji su autori i izvođači iz Crne Gore, a troje najboljih solista će se druge večeri pridružiti kolegama iz inostranstva, kojih će biti 12”, pojasnio je Šoškić.

Direktor festivala “Zlatna pahulja” Salko Luboder, kazao je da je najveći pokazatelj uspjeha manifestacije to što traje više od dvije decenije.

“Konkurs je raspisan u julu prošle godine i početkom septembra smo već imali stotinu prijavljenih”, istakao je on, a potom otkrio da će se druge večeri predstaviti djeca iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Bugarske, Poljske i sa Kosova.

Na pitanje da li ima planova za obnavljanje festivala “Zlatna staza”, na kojem su učestvovali tinejdžeri, Luboder je odgovorio da te manifestacije neće biti ni ove godine, ali da je ta opcija otvorena.

“Taj festival je ugašen prije nekoliko godina zbog vrlo praktičnih i finansijskih razloga u ovako oskudnim vremenima. Znam da je to bilo veoma atraktivno. Možda će se u neko dogledno vrijeme obnoviti”, rekao je direktor festivala.

Festival “Zlatna pahulja” održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Rožaje i Centra za kulturu tog grada.

Galerija

Bonus video: