Nesuđeni kumovi Anonimusa i Occupy: Laibach

"Spectre" govori o aktuelnim pitanjima, sa karakteristično bizarnim prizvukom...
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2014. 20:06h

Laibach bi mogao biti najapsurdnija grupa koja je ikada postojala. Njihove mračno-komične high-camp verzije klasičnih pop pjesama i totalitarna vizuelna estetika iz sredine 20. vijeka odjednom je romantična i smiješna i - od kraja hladnog rata - jasno u retro tonu. Prije deset godina, bili su nebitni kao bista maršala Tita koji rđa na deponiji u njihovoj domovini Sloveniji.

Sa izdavanjem novog albuma, “Spectre“, međutim, oni otvoreno komentarišu Snoudena, Vikiliks, pokrete protesta, klimavost eura i arapsko proljeće. Krajnje je vrijeme da počnete da hvatate korak i nadoknadite propušteno u vezi sa ovom krajnje neobičnom i često pogrešno shvaćenom grupom, napisao je “Gardijanov” muzički kritičar Luk Tarner povodom novog albuma legendarne slovenačke grupe, koji će se pojaviti 3. marta.

Da bi publici približio Laibach, Tarner ih vraća kratko kroz istoriju grupe: osnovana 1980. u rudarskom gradu Trbovlje, poznatom po najvišem dimnjaku u Evropi.

“'Laibach' teško da je sebi išta olakšavao. Vidjevši TV snimke 'Bitlsa' i 'Stounsa' u njihovoj prepoznatljivoj opremi iz 60-ih , mladi muzičari shvatili su da je imati neku vrstu uniforme ključni element rokenrol mita. Kao regruti u jugoslovenskoj armiji, koristili su svoje uniforme kao scenska odijela, dok su dimni efekti na prvim nastupima dolazili iz ukradenih granata. Sve ovo, zajedno sa amblemom sa crnim krstom ii nedefinisanom kritikom političkog statusa kvo, značilo je da su njihova estetika i namjere bile otvorene za interpretaciju, u toj mjeri da su ih neki optužili da su nacisti. 'Mi smo fašisti isto kao što je Hitler bio slikar', bio je njihov obično opskurni odgovor”, navodi kritičar, “Laibachove” “kulturne pozajmice” protežu se od vizuelnog pozajmljivanja totalitarnih detalja do njihove muzike.

Iza “gvozdene zavjese” stvorili su svoju razigranu muzičku kulturu izvan dekontekstualizovanih crtica onoga što je, filtrirano, stiglo sa Zapada. Pjesme grupe “Queen” stalno iskrsavaju kao motiv u njihovom radu, a jedna od njihovih najpopularnijih obrada je iz 1985, hit “Live Is Life” austrijske grupe “Opus”.

Tokom 2006. godine snimili su verzije 14 nacionalnih himni, uključujući i himnu njihovog kulturnog kolektiva, NSK, koji su proglasili virtuelnom državom 1991, izdajuči i sopstveni pasoš. Pozajmljivali su i Čerčilove govore, “Let It Be” od Bitlsa, iz mjuzikla “Isus superstar” i od Baha.

Ovo bezobrazno izvrdavanje ide zajedno sa odbijanjem “Laibacha” da objasni sebe, i to je ono što čini tako fascinantnim “Spectre”, koji komentariše aktuelna društveno-politička pitanja sa karakteristično bizarnim prizvukom. Sa prezirom za granice i kritikom neoliberalnog kapitalizma-koncepta jednakih mogućnosti, i demokratije, “Laibach” se, zajedno sa NSK, može posmatrati kao preteča nadnacionalnih organizacija koje nemaju lidere: Occupy i Anonimusi. Kao što i insistiraju u pjesmi: „Otpor je uzaludan” .

Bonus video: