East Elysium: Promišljanja o smrti životu i duhovnosti

"Na albumu se mogu čuti ambijentalne pjesme, jedna obrada indijske duhovne pjesme, zatim ima i tvrđih progresive i alter rok numera"
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 15:12h

Nikšićki rok sastav East Elysium objavio je svoj debi album "Transpassed Reality", a link za njegovo besplatno preuzimanje može se naći na Facebook stranici benda.

Izdanje sadrži deset pjesama, snimanih tokom četiri godine koliko postoji bend, u nekoliko različitih studija, ali najviše u Nikšiću pod producentskom palicom Bojana Bojanića (Autogeni trening) i u Njemačkoj. Osim članova East Elyisiuma Vesne Anastasije Božović (vokal), Danila Vuletića (bubnjevi), Anta Lutovca (gitara) i Sonje Vojvodić (bas) na albumu je sudjelovao i njihov sugrađanin, gitarista Milivoje Kljajić.

"Na albumu se mogu čuti ambijentalne pjesme, jedna obrada indijske duhovne pjesme, zatim ima i tvrđih progresive i alter rok numera, pa čak i jedna sa simfonijskom instrumentalnom sekcijom", kazala je za "Vijesti" predvodnica East Elisyuma Vesna Božović.

Ona je otkrila i da je bend snimio spotove za pet kompozicija, od kojih su neki već objavljeni i mogu se gledati na YouTube servisu.

"Smatramo da je vizuelni efekat pjesama veoma važan i da je on dio imidža i energije koju bend nosi... Proces snimanja u studiju je pratila staložena i marljiva atmosfera, puno razumijevanja producenata i spontanih intervencija samog benda u toku snimanja", prisjetila se Božovićeva.

Iz benda su istakli da se u spotovima mogu vidjeti kadrovi sa gotovo svih svjetskih meridijana, od Indije, Tajlanda, Vijetnama preko Njemačke, Francuske i Italije, do Crne Gore, Havaja i Hrvatske, što prema riječima članova dočarava energiju povezanosti ljudi i kultura i umjetničkog izražaja koji bend njeguje.

"Tematika u pjesmama je pretežno filozofsko-poetska, ali i emocionalna sa neizbježnim duhovnim momentima promišljanja o životu, smrti, duhovnosti i smislu života, traženju sopstvenog smisla u umjetnosti i muzici. Uglavnom inspiraciju crpimo iz prirode, duše i uopšte univerzuma i naših života", objasnila je pjevačica.

Ona je kazala da bend ima u planu i promotivne koncerte, ali tek za nekoliko mjeseci, jer neki članovi trenutno nisu u Crnoj Gori, a u planu im je da na nastupe angažuju dodatne muzičare.

Ekranizovano je pet pjesama sa albuma, a u spotovima kadrovi sa svih strana svijeta - od Tajlanda, preko Italije do Crne Gore.

Bonus video: