11. FEBRUAR 1964.

Bitlmanija u Vašingtonu poslije 50 godina

Bilo je 8.000 obožavatelja koji su zaboravili na hladnoću te večeri u sali bez grijanja, bez ikakve sličnosti sa antičkim Koloseumom, čije ime nosi
175 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2014. 10:58h

Kada su Britanci prvi put osvojili Vašington 1812. godine spalili su Bijelu kuću, a kada su ponovo došli 11. februara 1964. godine, bilo je ih samo četvorica i tada su svojom muzikom zapalili salu Koloseuma.

Bitlsi su dva dana nakon što su imali istorijski početak na američkoj televiziji, išli kroz veliki snijeg do željezničke stanice na put od Njujorka do Vašingtona, gdje su održali svoj prvi koncert u Sjevernoj Americi.

Bilo je 8.000 obožavatelja koji su zaboravili na hladnoću te večeri u sali bez grijanja, bez ikakve sličnosti sa antičkim Koloseumom, čije ime nosi.

Pedeset godina kasnije, 11. februara, koji takođe pada na utorak kao i 1964. godine, oko 3.000 ljudi trebalo bi da dodje na rođendanski koncert prije nego što zgrada u kojoj je bila sala, a sada parking, ne bude pretvorena u prodavnice i kancelarije.

Koncert će održati Bitlmanija Nau (BeatleMania Now), grupa koja za sebe kaže da je "najbolji orkestar koji odaje počast Bitlsima". Na repertoaru će biti 12 pjesama sa istorijskog koncerta od pjesme "Roll Over Beethoven" i "Long Tall Sally" do "I Saw Her Standing Here" i "She Loves You".

Koncert će početi nastupom umjetnika koji je prije pola vijeka, 1963. godine upoznao Bitlse u Velikoj Britaniji.

"Tada sam pjevao dvije pjesme", sjeća se Tomi Ro (Tommy Roe) i dodaje da su potom na scenu došli Bitlsi i da je onda "počeo delirijum".

Obožavaoci su tada bacali bombone na umjetnike. Dva dana ranije je 73 miliona Amerikanaca, što je tada bio rekordni broj, slušalo i gledalo "Ed Saliven šou" u Njujorku, prvi uživo telezijski intervju britanske četvorke.

Bitlsi su 12. februara imali koncert i u Karnegi holu u Njujorku. Bitlmanija je odmah zahvatila Amerikance, tada još tužne zbog ubistva predsjednika Džona Kenedija u novembru 1963. godine.

Galerija

Preporučujemo za Vas