Džiboni u Herceg Novom: Crnogorci me odlično razumiju

„Vidio sam transparente 'Dođi nam u Herceg Novi', na dočeku u Splitu, u pulskoj Areni, pa i u Skoplju”
77 pregleda 7 komentar(a)
Džiboni, Foto: Arhiva "Vijesti"
Džiboni, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.01.2014. 08:10h

Hrvatski kantautor Zlatan Stipišić Gibonni otvoriće velikim koncertom ovogodišnju manifestaciju “Praznik mimoze”. Iako je do sada gostovao u Budvi, Podgorici i u Tivtu, Gibonniju će ovo biti prvi koncert u Herceg Novom.

“Radujem se svom prvom nastupu u Herceg Novom. Znam da imam vjerni krug prijatelja koji prate moju muziku. Čak sam imao prilike da ih vidim na dočeku Nove godine u Splitu, ili prije u pulskoj Areni, pa i u Skoplju. Imali su transparent: 'Dođi nam u Herceg Novi'. Inače, mislim da je publika u Crnoj Gori odlično razumjela i prihvatila moj senzibilitet i muziku koju radim”, ispričao je u razgovoru za “Vijesti” Gibonni.

Od objavljivanja albuma "20th Century Man" Gibonni je nekoliko puta gostovao u Crnoj Gori, ali publici je uživo predstavio svega dvije-tri pjesme sa pomenutog projekta.

“Moj put je bio dug preko 20 godina i gledam da sviram ono što je bilo najbolje u tom periodu. Sve one pjesme koje su odoljele zubu vremena. A naravno, i ove najnovije koje im svojim kvalitetom mogu parirati", tvrdi umjetnik koji iza sebe ima toliko hitova, da je publici obično malo druženje od dva, dva i po sata, da čuje sve numere koje voli. Na pitanje da li je uvijek teško odabrati repertoar, odgovara:

“Moj put je bio dug preko 20 godina i gledam da sviram ono što je bilo najbolje u tom periodu. Sve one pjesme koje su odoljele zubu vremena. A naravno, i ove najnovije koje im svojim kvalitetom mogu parirati"

“Svirao sam lani u Londonu, Rimu, Budumpešti, Pragu, Berlinu, Beču, Frankfurtu... Ove godine su se pozivi utrostručili, tako da sam zadovoljan kako se stvari odvijaju. Mislim da je to veliki kompliment za mene. U martu ću imati turneju u osam gradova Njemačke i Holandije, a u aprilu u Italiji i Austriji. Ako vam je usput, navratite. Osjećajte se pozvanima”, kaže Gibonni.

Gibonnijev koncert biće održan u petak, 31. januara u okviru 45. Praznika mimoze sa početkom u 21 sat i 30 minuta.

Najbolje upoznam ljude, hranu i vino

Zbog prirode posla, Gibonni je dosta putuje. A koliko na tim putovanjima ima vremena da obiđe mjesta u kojima nastupa?

"Pa da budem iskren, najbolje upoznam ljude i hranu (smijeh). I vino! A za obilazak grada se uvijek nađe vremena, ako sam u nekom mjestu koje mi je geografski bliže.

Na primjer, kad odete daleko od kuće, recimo u Cirih, poslije 14 sati vožnje, jedina arhitektura koja me zanima je spavaća soba u hotelu”, kroz smijeh zaključuje Gibonni.

Bonus video: