Prva noć Lake Festa: "Rudolf" otvorio, "Perper" razgalio masu, muzičari se osjećali kao kod kuće

Festivalski prostor još se punio na početku njihovog nastupa, ali su Cetinjani do kraja razgalili masu. Mada nije bilo puno mrdanja u publici, budući da je "Perper" uglavnom izvodio pjesme srednjeg do sporog tempa, horskog pjevanja nije falilo, a postajalo je sve glasnije kako se koncert primicao kraju
318 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2018. 17:21h

Osmo izdanje "Lake festa" otvoreno je u četvrtak nastupom kolašinskog rok sastava "Rudolf", novog imena na crnogorskoj sceni, koji je promovisao debi izdanje objavljeno krajem prošle godine.

Prvo veče festivala na Krupcu proteklo je u znaku bendova sa angažovanim tekstovima i podsjećanja na nastupe sa ranijih izdanja "Lake festa", kad se cijela priča tek gradila.

"Zoster", "Orthodox Celts", "Ritam nereda" i "Iskaz" dobro se poznaju sa nikšićkom publikom, a na Krupcu su u prošlosti bar jednom ranije nastupali, pa zato ne čudi što je najčešća poruka koja se čula sa bine bila da se muzičari osjećaju kao kod kuće.

Prvi dan osmog "Lake festa" biće zapamćen i po tome što je na ovoj manifestaciji debitovao najpoznatiji crnogorski pop rok bend "Perper".

Festivalski prostor još se punio na početku njihovog nastupa, ali su Cetinjani do kraja razgalili masu. Mada nije bilo puno mrdanja u publici, budući da je "Perper" uglavnom izvodio pjesme srednjeg do sporog tempa, horskog pjevanja nije falilo, a postajalo je sve glasnije kako se koncert primicao kraju.

Pjevač Nikola Radunović sa bine je pozdravio nikšićkog kantautora Miladina Šobića i istakao da je grad pod Trebjesom i u bivšoj Jugoslaviji imao značajne ljude na umjetničkoj sceni. On je održavao komunikaciju sa publikom uvodeći je pričom u svaku narednu pjesmu, a Šobiću je posvetio "Kome dolaziš u san", a bezuspješno je u šali pokušao i da ubijedi gitaristu Aleksandra Radunovića Popaja da izvede jednu svoju pjesmu.

Sa raspjevanom publikom cetinjski rokeri pozdravili su se klasikom "Goro moja", koji je podsjetio i na njihove angažovane dane, kada su promovisali ideju nezavisne Crne Gore prije nego što će ona postati stvarnost.

Perper: Novih pjesama ima, ali treba vremena

Uoči premijernog nastupa na Lake festu iz grupe Perper za "Vijesti" su kazali da je sve što se dešava oko ove manifestacije ozbiljna storija, svake godine na sve većem nivou, te da im je čast što će ove godine i oni biti dio atmosfere koja vlada na Krupcu.

Perper nismo često gledali proteklih godina na najpopularnijim ljetnjim festivalima u Crnoj Gori, pjevač Aleksandar Radunović kaže da su odbili puno nastupa zbog privatnih obaveza, ali da će uskoro biti još prilika da ih uživo slušaju oni koji to vole.

Basista Momčilo Zeković Zeko uporedio je muzičke festivale nekad i ove koji su sad aktuelni.

"Festivali u nekom drugom obliku su na početku naše karijere predstavljale jedino mjesto đe se moglo predstaviti ono što si radio. Festivali koji egzistiraju u našoj zemlji u poslednjih desetak godina promjenili su publiku i njene navike i mislimo da je sve otišlo na jedan veći nivo, što svakako treba da raduje sve nas koji egzistiramo u ovoj vrsti posla i zabave", istakao je on.

Crnogorske rokere očekuje u neđelju i koncert na Cetinju, gdje nisu svirali šest godina. Zeković je kazao da je interesantna ideja da se koncert održi ispred Kraljevskog pozorišta, gdje nikada nisu očekivali da će svirati.

"Svaki bend i izvođač od mjesta do mjesta jako malo promjeni u nastupu. Ono što razlikuje svaki nastup je odgovor publike i evenutalna dobra atmosfera koja se desi", odgovorio je basista na pitanje po čemu će se još nastup na Cetinju razlikovati od onog na Krupcu.

Kada je u pitanju novi materijal, iz Perpera poručuju da fanovi imaju čemu da se nadaju, ali traže i malo vremena.

"Ima pjesama, ali je potrebno i vremena. Biće uskoro nešto novo, ali idemo korak po korak", poručio je Radunović.

Uz "Perper" najveću posjetu na svom nastupu prve noći zabilježio je "Zoster", koji je ispratilo preko pet hiljada posjetilaca po saopštenju organizatora. Bosansko-hercegovačka grupa jedno vrijeme je redovno gostovala u Nikšiću i Podgorici i stekla brojne fanove i upravo na "Lake festu" prije sedam godina širila duh mira, ljubavi i prijateljstva.

"Jeste li onako ili ste dobro?",pitao je sa bine Mario Knezović, frontmen "Zostera", na početku koncerta, a kao odgovor dobio ovacije iz publike.

"Mi smo grupa Zoster i mi evo stigli kući", dodao je on i koncert je mogao da počne podsjećanjem na "sve čega nema i što nam fali".

"Zoster" je uvijek bio poznat po tome što je i najteže teme iz naše, balkanske svakodnevnice obrađivao često na šaljiv i ironičan način, zbog čega su i našli put do srca brojne publike

Kao i uvijek, Knezović je plijenio harizmom dok je plesao i skakao po bini, a "Zoster" je servirao sličan set koji se mogao čuti u maju na nastupu u Podgorici koji je bend imao povodom Dana Evrope.

Bez problema su kombinovali svoje rane, regeu naklonjene radove kao što je "Utopija" sa ovim novijim, u kojima dominira gitarski zvuk poput "Izbjeglice" i pokazali još jednom da zvuče bolje nego ikada.

"Ja se ovdje osjećam ko kući možda i previše", zaključio je Knezović na kraju koncerta, prije nego što će binu prepustiti još jednom favoritu nikšićke publike, grupi "Ritam nereda".

O njihovom odnosu prema gradu piva i čelika dosta govori i to što su prošle godine ugostili nikšićku "Gomilu nesklada" na svom rođendanskom koncertu.

Novosadski pank rokeri na Krupac su stigli u periodu kada obilježavaju tri decenije rada, pa su im se na repertoaru našle pjesme iz svih faza karijere, koje su dobile mjesto i na prošlogodišnjem izdanju Nereda "30 godina" na kojem su ponovo snimili numere koje su odredile njihov muzički put.

Bio je to sinoć treći nastup "Nereda" na Lake festu, pa se moglo lako zaključiti da se i oni osjećaju kao kod kuće.

Frontmen Boban Petronijević i ostatak ekipe na binu su izašli vidno raspoloženi i opušteni i otvorili koncert sa "Mi smo Ritam nereda".

"Treći put smo ovdje, bolje vas našli braćo, uživajte", poručio je već pomalo sijedi frontmen na početku i dalje nije bilo mnogo priče između pjesama, samo žestoka svirka koja je izazvala komešanje u prvim redovima. Tu su bili vidljivi i neki novi klinci, nove generacije posjetilaca Lake festa koji su sa Novosađanima pjevali u glas gotovo svaki stih i pokazali da su pjesme "Nereda", čak i one stare više decenija i dalje relevantne u ovom društvu.

Osim novih tinejdžera, u publici su, bar do ponoći, bile vidljive i brojne porodice koje su dovodile najmlađe na njihove prve koncerte.

Svaki nastup "Nereda" do sada na Krupcu bio je za pamćenje, pa ni ovaj sinoć nije bio mnogo drugačiji, a novosadski pankeri na momente su zvučali bolje nego studijski dok su bijesno pjevali o putu beznađa na kojem su se društva sa ovih prostora našla, ali i dali energiju svojim slušaocima da se nose sa takvom svakodnevnicom.

Najenergičniji u publici su nastavili sa šutkama i na nastupu srpskog krosover sastava "Iskaz", još jednog povratnika na Krupac koji je poznat po vrlo energičnim nastupima i angažovanim tekstovima.

Njihov repertoar bio je prije svega baziran na dvostrukom albumu "Tanatos", a posebno iznenađenje za publiku bilo je kada se "Iskazu" na bini pridružio Petronijević sa kojim su izveli "Ajmo".

Pančevački bend je zatvorio prvo veče, otvorio ga je "Rudolf", a nakon Kolašinaca malobrojnoj publici se predstavila Barbara Munjas.

Oni prisutni koncert dugogodišnje članice grupe "Gustafi" ispratili su uglavnom sjedeći i izležavajući se na suncu po livadi ispred bine. Tako je nastup hrvatske muzičarke prošao u opuštenoj atmosferi, prije nego što će publika konačno malo masovnije pohrliti ka bini kada na nju izađu "Orthodox Celts".

"Kako ste, nije nas bilo par godina, ali mi smo ovdje već domaći", kazao je frontmen Aca Seltik. Od popularnih beogradskih Kelta uvijek se zna što se može očekivati – dosta đipanja i skakanja uz irske tradicionale, kao i već karakterističnu vrelu, navijačku atmosferu.

I ovog puta je bila u masi prisutna cijela ikonografija koja se vezuje za koncerte "Orthodox Celtsa" – od zastava Republike Irske do dresova fudbalskog kluba "Seltik".

Na repertoaru nije bilo nekih iznenađenja, pjevali su se dobro poznati hitovi kao što su "Rocky Road To Dublin" i "Green Roses" koji su još jednom pokazali zašto regionalni festivali vole da ugoste Beograđane.

"Kelti" su našli prostora i da predstave numere sa novog izdanja "Many Mouths Shut".

Večerašnji program od 19 časova otvoriće splitski Mind Zoo, a uslijediće nastupi grupa KBO, Atomsko Sklonište, Van Gogh, Goblini, Rage Against The Machin tribjut benda i lokalnog Punkreasa. Ulaznica za večeras košta 10 eura.

Cijena karte za festival na Krupcu ostaje nepromijenjena i ona iznosi 10 eura za jedno veče i 25 eura za tri večeri. Ulaz je slobodan za djecu mlađu od 12 godina.

U saradnji sa Pivarom Trebjesa obezbijeđen je prevoz autobusom na relaciji Krupac-Podgorica, a cijena karte je 1,50 eura. Takođe, obezbijeđen je i prevoz sa glavne stanice u Nikšiću do Krupca. Autobus će polaziti na svakih 30 minuta i cijena karte je 50 centi.

Line up za večeras:

19:00 Mond Zoo

19:35 KBO

20:20 Atomsko sklonište

21:40 Van Gogh

23:20 Goblini

0:45 Chiapas - Rage against the machine (tribute)

1:55 Punkreas

Galerija

Bonus video: