Deset stvari koje niste znali o grupi Pink Flojd

Procjenjuje se da svaki dvanaesti stanovnik planete ima kopiju njihovog najprodavanijeg albuma Dark Side Of The Moon
150 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2014. 17:35h

Samo su neki sastavi u vijeku za nama svjetskoj muzici konstantno davali novi oblik, a poimanju svijeta novi smisao, na način koji su to uradili članovi grupe Pink Flojd.

Bend koji je prodao više od 250 miliona albuma tokom svog trajanja sijao je trivije jednako dobro kao svoje hitove. Pročitajte samo neke...

1. Najuspješniji singl grupe Pink Flojd, Another Brick In The Wall, Part 2 (1979), prodat u više od 4 miliona primjeraka širom svijeta, inspirisan je protestom protiv rigidnog školskog sistema, konkretno ljudi koji su vodili škole.

2. Rodžer Voters došao je na ideju za album The Wall, tokom turneje Kanadom, u trenutku kada je na scenu izašao fan i pljunuo ga.

Mladi Voters (FOTO:last.fm)

3. Procjenjuje se da svaki dvanaesti stanovnik planete ima kopiju njihovog najprodavanijeg albuma Dark Side Of The Moon (1973).

Omot albuma Dark Side Of The Moon (FOTO: flickr.com)

4. Bivši član Pink Fjojda, Sid Beret se, 1975. godine, pojavio na snimanju pjesme Shine On You Crazy Diamond u Ebi Roudi toliko debeo i proćelav, da su užasnuti Voters i Gilmor bukvalno zaplakali.

5. U stvaranju njihovog posljednjeg albuma The Division Bell učestvovali su neki pomalo i iznenađujući gosti: Daglas Adams, autor "Autostoperskog vodiča kroz galaksiju", i Stiven Hoking.

Hoking učestvovao u snimanju(FOTO:jimonlight.com)

6. Sid Beret je rođen kao Rodžer Kit Beret. Nadimak Sid je dobio od prijatelja kada mu je bilo 15 godina i to po lokalnom bubnjaru Sidu Beretu.

Sid Beret nadimak dobio po bubnjaru (FOTO:listal.com)

7. Prije nego što će se nazvati Pink Floyd sastav je nastupao pod imenom The Pink Floyd Sound. A prije toga The Tea Set i The Abdabs. A prije toga? Beret i Gilmor su nastupali u bendu imena Jokers Wild.

8. Pink Anderson i Flojd Kounsil, dva Amerikanca, bluz pjevača, inspirisali su naslov benda. Obojica su umrla neposredno prije izlaska albuma Wish You Were Here (1975)

9. Naslov petog studijskog albuma Atom Heart Mother (1970) inspirisan je pisanjem novina o ženi kojoj je ugrađen prvi pejsmejker.

Omot Albuma (FOTO: people.inf.elte.hu)

10. Kada se Bob Geldof pojavio 1982. u filmu The Wall svoje linije on je morao improvizovati pošto nije imao scenario.

Bob Geldof (FOTO: leadersforbusiness.com)

Galerija

Bonus video: