Pjesma "Tiho" nikšićkog repera među najboljim u 2013.

Pjesma kritikuje ekstremni nacionalizam koji je jako izražen u našim bratskim zemljama, politizovanje crkve i njenu moć manipulacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2014. 20:52h

Pjesma "Tiho" crnogorskog repera Ilije Backovića poznatijeg pod pseudonimom Bacili našla se među najboljim numerama regionalnog hip hopa 2013. po izboru kultne hrvatske emisije "Blackout", koja se bavi tom vrstom muzike.

U pitanju je numera sa Bacilijevog debija "Plan C", objavljenog prošle godine, a dostupnog za preuzimanje sa portala Mulj, dok je moguće preslušati ga na YouTube servisu.

Bacili se zahvalio Blackoutu i kazao da je za njega to što se našao na listi veliki uspjeh, pogotovo kada se uzme istorijska vrijednost pomenute emisije.

Blackout je devedesetih pogurao hrvatsku rep scenu i kultna imena kao što su Tram 11, Bolesna Braća, Remi (Elemental), El Bahattee, a iza njega stoji DJ Phat Phillie, osnivač najvećeg rep festivala u regionu Fresh Island i gost prošlogodišnjeg Asfaltiranja.

"Inače gledam na hrvatsku rep scenu kao na najozbiljniju u regionu, a zna se koliko su imena svjetskog hip hopa ljudi iz Blackouta doveli i ugostili kod njih za sve godine njihovog postojanja i koliko je debela crta između rep zvuka i raznih eksperimentisanja novijeg doba. Naravno, granice mogu dovesti do čuvanja kulture i njene čistoće, a istovremeno uskratiti ljepotu bogaćenja pozitivnim uticajima sa strane", izjavio je Bacili.

On je za "Vijesti" otkrio da je Philliju poslao nekoliko pjesama, a pretpostavlja da se "Tiho" našla na listi zbog njene dubine. Ona, kako je objasnio nikšićki reper, govori o odnosu čovjeka sa svijetom, ljudima, bogom, prirodom...

"Misaona je pjesma, puna savjeta kako ostaviti greške naših nacija u prošlosti da borave i živjeti sad. Pjesma kritikuje ekstremni nacionalizam koji je jako izražen u našim bratskim zemljama, politizovanje crkve i njenu moć manipulacije. Milo mi je što se ona našla na listi, jer je nekako prošla nezapaženo", kazao je on.

Što se tiče albuma "Plan C", Bacili je kazao da je nekoliko ekranizacija pjesama započeto, ali se sve odložilo ili stopiralo. Ipak, kaže da će biti spotova. Za ovu godinu najavljuje EP sa barskim producentom Masturbeatorom i još jedan sa Bojkezom, bitmejkerom iz Beograda.

"Međutim biće tu još izdanja pod naVAMga (hip hop kolektivi čiji je Bacili član) podrškom: Prefixov album izlazi u februaru, EP Kontrabande, Ras Manit (Manitou) takođe snima solo album, a svi mi sarađujemo, potpomažemo se, pa to takođe ubrajam u moje planove", najavio je reper.

Galerija

Bonus video: