Bjesovi opet uzburkali duhove, ali na drugačiji način

Kultni bend iz Gornjeg Milanovca ponovo je dočekao pun lokal, mada srećom po prisutne ovog puta nije bila toliko nepodnošljiva gužva
72 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2013. 16:30h

Drugi put ove godine Bjesovi su posjetili Podgoricu i sinoć u "Montenegro pabu" uzburkali duhove, a iako nije prošlo puno (za crnogorske prilike) od njihovog prošlog gostovanja ova svirka je bila prilično drugačija.

Kultni bend iz Gornjeg Milanovca ponovo je dočekao pun lokal, mada srećom po prisutne ovog puta nije bila toliko nepodnošljiva gužva, a publika je bila mirnija nego inače. Tokom većeg dijela koncerta izostale su karakteristične šutke i skakanje, pa je masa u više kontemplativnom maniru ispratila svirku sastava predvođenim Zoranom Marinkovićem.

I pristup Bjesova je bio nešto drugačiji. Dok je prošli put svirka bila izrazito prljava, bučna i haotična, sa dosta novih članova koji su tek stupili u priču Bjesova, sinoć su Marinković i družina (opet sa dva bubnjara) na bini bili neobično introvertni i mirni, njihov nastup odisao je iskustvom i zrelošću, izvođenje pjesama bilo je tehnički savršeno.

Pjevač se poigravao svojim glasom, dok su preplićuće gitare stvarale moćni psihodelični zvučni vrtlog u kojem su se utapali "zli dusi" sa kojima se Marinković, na momente upadajuću u nešto što liči na ritualni trans, borio kroz svoje pjesme. Primjetno je da je nekada jurodivi pjevač Bjesova u posljednje vrijeme napravio otklon u odnosu na svoje prijašnje nastupe na kojima je često znao da slomi bocu o glavu i gasi cigarete po sebi. Sada prije svega svojim glasom Marinković uspijeva da dočara uznemirujuću borbu sa demonima u sebi, pogotovo tokom prve trećine repertoara koja se bavila poljuljanom i ponovo vraćenom vjerom, da bi kasnije na numerama sa albuma "Bolje ti" konačno pobijedila ljubav, a "sunce obasjalo put".

Kao i na prošlom gostovanju, Bjesovi su pored dobro poznatih hitova "Avioni pevaju", "Kiša", "Čak i da mogu", "Ime", predstavili nekoliko obrada sa predstojećeg albuma na kojem će odati počast omiljenim ex Yu izvođačima i njihovim radovima.

Do jedan sat iza ponoći trajala je svirka Gornjomilanovčana, na samom kraju je i publika eksplodirala, a nakon očekivanog bisa koncert je priveden kraju i to samo zbog toga da se ne bi ulazilo u sukob sa zakonom. Publika je tražila još, ali je Marinković kazao da moraju da prekinu da ih ne bi pohapsili. "Što hoćete, neku revoluciju? Ajte vi prvi onda, a ja ću za vama", poručio je u šali pjevač sa bine, a prije odlaska zapjevao je u akapela verziji numeru "Dotako sam dno života" Tome Zdravkovića.

Pjevač je tokom sinoćnog koncerta otkrio da će na predstojećem albumu, pored legendarnih izvođača kao što su Majke, Mizar, Idoli, Braća Left odati počast i jednom crnogorskom bendu - Drugi dan na zemlji, tako što će obraditi njihovu numeru "Rough Cut". U pitanju je kotorski sastav koji je početkom milenijuma objavio prespavani debi, a zatim je iz njega kasnije izrastao bend Autumn For Free koji takođe više ne postoji. Tako će se po ko zna koji put desiti da Crnogorcima neko sa strane objašnjava kakvo blago imaju u svom dvorištu, a hvala će kako to obično na ovim prostorima biva doći prekasno.

Galerija

Bonus video: