Beogradski sindikat na Bedem festu: Sada je period ispiranja mozga i opšte budalaštine

Treće, završne večeri festivala, koji se ove godine održava pod sloganom “Tvoj grad” natupiće KI, Zorica Kondža, Kaliopi, Obojeni program, Repetitor i DJ Iron
268 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2018. 07:46h

Iako nemaju knjižice i ne naplaćuju članarinu Beogradski sindikat i u Nikšiću ima veliko članstvo. Pokazao je to Bedem fest gdje je beogradski sastav dočekala “armija” od preko 2.000 ljudi koja je poručila da “ovo je naš grad” i “dan za pobedu”. A “sindikalci” su nastup “ovjerili” pjesmama koje su po prvi put uživo izveli – “Neuništivi” i “Pišaj po sirotinji”. I kada je red došao na devetu pjesmu njih devetorica iz organizacije Bedem festa, predvođeni Petrom Šundićem, zapalili su devet baklji u čast devetog rođendana festivala.

Prije nastupa Feđa Dimović je kazao da uvijek šalju apolitičnu poruku dok su politiku ostavili bendovima koji nastupaju na političkim konvencijama, koji se “grebu i dobijaju neke privilegije da budu državni bendovi”.

“Nismo u medijima, ni onim koji su opozicioni, ni onim koji su pozicioni. Mislim da je vrlo jasno da je sada neki period ispiranja mozga i jedne opšte budalaštine, jednog opšteg neukusa i bezidejnosti, što je opet na neki način prilika da se kontrolišu ti mladi kako ne bi razmšljali svojom glavom i kako bi bili jednostavno biračka mašinerija ili jeftina radna snaga”, kazao je Dimović.

Privilegija je, istakao je on, biti slobodan i reći ono što misliš, a oni su imali čast da budu privilegovani i da im muzika bude najbolje sredstvo putem koga mogu poslati ljubav i poruku da sindikalna borba ne smije da prestane.

“Svaka borba je teška. Što bi rekao Berđajev – sloboda je robija, to nije laka stvar. Da bi čovjek bio slobodan mora da prođe jedan težak put, mora da bude ‘razvučen’ kroz blato. Ne živi se samo od hljeba. Mora čovjek da radi i zarađuje, ali džabe sve ako nije slobodan”, poručio je Dimović.

“Još ovu noć, ma daj da pijemo sad i kidamo, BS svi zajedno sad, još ovu noć i ako ne vidimo se ponovo delim sreću i bol još ovu noć”, poručiše “sindikalci” za kraj, dok su tvrđavu ponovo obasjale baklje.

Ali, publika još nije željela kraj pa su beogradski sastav vratili na bis, a oni ponovo izveli “Moj Beograde” i “Sistem te laže”.

Pobjednik ovogodišnjeg Bunt rok festivala i Demofesta , beogradski muzičar Srđan Popov, poznatiji kao Sergio Longe i njegov bend koji postoji godinu otvorio je drugo veče Bedem festa. Nakon njih nastupio je jedini crnogorski sastav koji ove godine učestvuje na festivalu, nikšićki pank rok bend Off Duty, koji je ujedno proslavio i deseti rođendan. Bend, koji je godinu stariji od Bedem festa, promovisao je drugi album „Putokaz“ i spot za istoimenu pjesmu.

“Već godinama se uvijek rado odazovemo pozivu Bedem festa kojeg se sjećamo kada je počinjao kao jedna interesanta ideja a koji je danas porastao u festival velikih razmjera i postao ikona grada Nikšića“, kazali su iz Off duty-a.

Tajanstvenom elektro pop duetu iz Zagreba, Nipplepeople, nastup na Bedemu je jedini ovogodišnji u Crnoj Gori. Drugo festivalsko veče zatvorio je bend Belau, jedan od najperspektivnijih bendova na mađarskoj i evropskoj elektronskoj sceni .

“Drugo veče Bedem festa je bio sinonim za energiju i bunt. Raduje nas to što je tvrđava bila do poslednjeg mjesta puna i što smo imali tu čast da sugrađanima poklonimo onu muziku koju su dugo čekali da čuju”, poručili su organizatori..

Treće, završne večeri festivala, koji se ove godine održava pod sloganom “Tvoj grad” natupiće KI, Zorica Kondža, Kaliopi, Obojeni program, Repetitor i DJ Iron.

Galerija

Bonus video: