Oni su rođeni da budu divni: Exploding Heads

Na pitanje zašto se oblače i šminkaju kao žene odgovaraju: “Za to su krive traume iz djetinjstva"
158 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2013. 12:14h

Trash blues ansambl “Exploding Heads” objavio je singl “Rođen da budem divalj” koji navodno najavljuje album “Miomir Maroš jednom godišnje ode na ručak kod šenjora Vlaste u đardin”.

Članovi ansambla u razgovoru za “Vijesti nedjeljom” svoj novi singl opisuju kao “provokativan, uzbuđujući, ljetnji, novogodišnji”.

Simpatična četvorka koja sebe naziva i “Crnogorske frajle” objašnjava da na njihovu muziku utiču različiti muzički pravci sa svih meridijana.

“Veliki uticaj na našu muziku izvršili su 'Goribor' i 'Garavi sokak', dok je tekst ovog singla inspirisan čuvenom šansonom Boba Dilana 'Born to be wild'”, rekao je član benda sa najkraćom kosom.

Upadljiv je stajling članova sastava “Exploding Heads”. Na pitanje zašto se oblače i šminkaju kao žene odgovaraju, skoro pa uglas:

“Za to su krive traume iz djetinjstva. Naši očevi nisu odoljeli zahtjevima patrijarhalne sredine, pa su nas, još od malih nogu, oblačili kao djevojčice i kupovali nam barbike i lastiš.”

Uz snimanje pjesme “Rođen da budem divalj” vezan je i jedan mali kuriozitet. Naime, već na prvo slušanje može se primjetiti da novi singl nema refren.

“Razlog tome nije odsustvo talenta u ansamblu Exploding Heads, već činjenica da smo tokom snimanja tragično ostali bez pjevača. Filip (Ferdinandi) je insistirao da stoji pored prozora jer mu je bilo vruće. U jednom trenutku, ponešen energijom pjesme, naglo je skočio unazad i pao kroz prozor. Zbog toga nemamo refren, a ovu pjesmu posvećujemo njemu”, ispričao je pjesnik Dušan Đurović, gitarista, pjevač i jedan od osnivača skupine “Exploding Heads”.

Album “Miomir Maroš jednom godišnje ode na ručak kod šenjora Vlaste u đardin”, prema tvrdnjama članova benda, moći će da se kupi na portalu Polucija.me 14. februara na Dan zaljubljenih, iako u Crnoj Gori ni tada neće biti PayPal plaćanja.

Polucija.me je portal koji je nastao nakon kreativnih trzavica unutar portala Blogofanzin, i odluke Đurovića i Ferdinandija (vokal, sintisajzer) da nastave u paru. Njima su se u muzičkom dijelu pridružili Vukašin Vujošević (dobošar, perkusije) i Marko Gošović (šešir, akustična gitara).

Crnogorske frajle

Podgorička četvorka nedavno je snimila instrumentalni tepih koji su “podmetnuli” slavnim imenima regionalne scene što ih je agilni džezer Vladimir Maraš okupio prije desetak godina na koncertu u Crnogorskom narodnom pozorištu. Iako je “frizirani” dio koncerta, takozvani “shred” objavljen na sajtu YouTube, a dobrano reklamiran na društvenim mrežama te preko Polucije, taj projekat je svršio kao malo uspjela interna šala, ili u najboljem slučaju, uzme li se u obzir Ferdinandijeva struka (nesvršeni student medicine) - internistička šala za zaborav.

Bend je, međutim, najavio i drugi singl sa albuma u najavi. Pjesma “Žene vole Raška oficira” na šaljiv način bavi se likom i djelom ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i navodno će se naći na internetu u novogodišnjoj noći, tačno u ponoć.

Da lik i djelo popularnog ministra prelazi u jedan vid opsesije Đurovića i drugara, govori i podsjetnik da upravo ista ili slična kreativna ekipa stoji iza numere “Piercing”, singla koji je opštenarodno priznanje dobio kroz zarazni refren “Hoću da budem Raško Konjević, ja”.

Na pitanje sa kojim producentom žele saradnju, mladići odgovaraju - sa Bobom Stanišićem jer bi to bila saradnja od značaja

Iako vrlo zapažen, prvijenac je bio labudova pjesma za bend “Antonio Sanchez i kurvini sinovi”, tako da je već drugi uzastopni uradak “Exploding Headsa”, možda znak da su se kreativne energije zgusnule u tačku ključa iz koje možemo očekivati čak i album u nekoj manje amaterskoj produkciji od trenutne.

A propos produkcije, mladi rokeri kažu da im je ideju da se, na talasu recentnih game- talk-sing- show- humanitarnih- TV spektakala obuku u žene, dao poznati crnogorski producent starije generacije. Na pitanje sa kojim producentom žele saradnju, mladići odgovaraju - sa Bobom Stanišićem jer bi to bila saradnja od značaja.

Bluz potencijal Đurovićevih rifova prilično tvrdo stoji, nehajni izgovor bezobraština momcima ide od ruke, očigledna su im inspiracija The Black Keys, na prvo slušanje... ali da li je to dovoljno da Crna Gora konačno dobije muški bend u štiklama koji će da praši?

Galerija

Bonus video: