devet novih pjesama

Sopot objavio treći labum: Kroz muziku postajemo bolji ljudi

"Mi smo djeca rata, odrasli pod granatama i mecima. Naravno da smo osjetljiviji na prave vrijednosti..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2013. 13:59h

Banjalučki elektro rok sastav Sopot objavio je novi album "Sopotnik". Treće studijsko izdanje benda sadrži devet pjesama, a moguće ga je preslušati na YouTube servisu.

"Album je malo drugačiji od prethodna dva. Nastao je naš muzički hibrid koji bi se najbolje opisao kao elektro rok pomiješan sa d'n'b-om, regeom i dabom. Dok smo na ranijim albumima bili više okrenuti ka dab muzici, na ovom smo vukli više ka drugim pravcima", objasnio je frontmen Petar Topalović u razgovoru za "Vijesti".

Bend je uz album objavio i spot za pjesmu "Energetsko more" koji su režirali Miloš Gojković i Staša Tomić, a pored njih dvoje na scenariju je radio i pjevač Sopota. On je kazao da što se tiče tema koje su zastupljene na novom albumu nazivi pjesama govore dovoljno: "Energetsko more", "Beskonačnost", "Era informacije", "Kosmos", "Jesmo kako nismo"..

Oni kojima nije dovoljno preslušavanje na YouTubeu mogu se obratiti bendu na njegovoj Facebook stranici ili zvaničnoj web prezentaciji sopotproject.com kako bi dobili CD poštom, a Topalović je dodao da će polovinom januara biti omogućena i digitalna prodaja na svim većim distributivnim sajtovima kao što su Beatport, iTunes, Amazon...

Naredne godine Sopot će krenuti na turneju na kojoj će promovisati album, a obećava da neće zaobići Crnu Goru. Domaća publika imala je priliku da čuje ovu grupu na prošlogodišnjem Open Sound festu.

Banjalučki sastav već ima dosta iskustva u sviranju van prostora ex-Yu, a Topalović kaže da postoje razlike, ali i sličnosti između balkanske i publike na Zapadu.

"Najočiglednija razlika je da su slušaoci na prostoru ex-Yu više okrenuti tradicionalnim vrijednostima, odnosno onome što im je već poznato, dok je na Zapadu publika otvorenija za nove pravce i stilove. Slični su prije svega osjećaj za ritam i to da ako im se stvarno nešto svidi nastane nevjerovatna energija u publici", smatra on.

Sopot se u pjesmama često bavi univerzalnim temama, preispitivanjem svijeta oko i u sebi, a frontmen kaže da je to najbolje što mogu da učine i da se trude da kroz muziku postanu bolji ljudi.

"To je stalna borba. Mi smo djeca rata, odrasli pod granatama i mecima. Naravno da smo osjetljiviji na prave vrijednosti i na pitanja: što si, ko si, zašto radimo nešto, zašto ne radimo?", naglasio je Topalović.

Na pitanje da li smatra da se to preispitivanje podrazumijeva u rokenrolu, pjevač odgovara da sve zavisi od čovjeka.

"Mislim da svaki umjetnik sam sebi prilagođava rokenrol i zašto se tim bavi, zašto istražuje stvari u sebi i oko sebe", smatra Topalović

"Mislim da svaki umjetnik sam sebi prilagođava rokenrol i zašto se tim bavi, zašto istražuje stvari u sebi i oko sebe. Mislim da treba tako da bude, da svako nađe svoju funkciju u toj igri", smatra on.

Njegoš je vječna inspiracija

Pjesma "Kosmos" sa novog albuma Sopota inspirisana je Njegoševom "Lučom mikrokozma", a Topalović je kazao da je crnogorski vladika i pjesnik vječna inspiracija njegovom bendu.

“Nijedna vizija kosmosa nije na mene ostavila toliko utiska kao Njegoš sa svojom kosmologijom. Čitajući 'Luču' čuo sam melodije u njegovom arhaičnom jeziku koji je koristio. Tako je nastao naš 'Kosmos'”, objasnio je pjevač.

Galerija

Preporučujemo za Vas