Kultur Shock u Podgorici: Publika opijena mješavinom etna, metala, panka...

Publika je od samog starta uhvaćena u vrtlog suludih muzičkih kombinacija Kultur Shocka
3 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2013. 15:45h

Prvi nastup američkog sastava u Podgorici, drugi u Crnoj Gori u tri dana, prošao je sasvim prema očekivanjima - Montenegro pab gdje je svirka održana bio je krcat sinoć, a gosti iz Sijetla pružili su jednu od boljih svirki koja se mogla čuti u glavnom gradu od ljeta na ovamo.

Članovi Kultur Shocka predvođeni pjevačem sarajlijom Đinom Jevđevićem masa je dočekala bukom, a već sa prvom numerom "Tamni vilajet" krenulo je padanje u sevdah. Naredna dva sata "multietnička atrakcija" iz Sijetla nije imala milosti prema prisutnima, nametnuvši žestok tempo sa vrlo rijetkim pauzama za hvatanje vazduha.

Publika je od samog starta uhvaćena u vrtlog suludih muzičkih kombinacija Kultur Shocka iz kojeg se nije mogla izbaviti. Opijeni mješavinom balkanskog etna, metala, panka, ska zvuka i raznih drugih elemenata prisutni su konstantno plesali i skakali, a mnogi bi ponešeni inercijom nastavili čak i kad bi na tren muzika zamrla po završetku neke od pjesama.

Energični Jevđević, koji je na momente neodoljivo podsjećao na Ljubišu Stojanovića Luisa u pankerskoj inkarnaciji, dominirao je binom neurotično skačući sa jedne strane na drugu dok je ispaljivao ironične stihove malo na ovom domaćem, kako god ga zvali jeziku, malo na engleskom.

"Ovdje smo drugi put u tri dana, sad možemo da se raskomotimo. Pola nas ima temperaturu, ali nam je drago što smo tu", poručio je pjevač poslije prvih par numera.Frontmen Kultur Shocka u nekoliko navrata je zasvirao i trubu, a posebno impresivna za svojim instrumentom bila je violinstkinja Paris Harli, dok je svoju solo tačku imala i Ejmi Denio (klarinet, saksofon, bekvokal) na čijem trileru bi joj pozavidjele mnoge narodne pjevačice iz okruženja.

Američki bend pokazao je sinoć da govori gotovo sve svjetske muzičke jezike

Američki bend pokazao je sinoć da govori gotovo sve svjetske muzičke jezike, te zato nije čudno da su obišli planetu uzduž i popreko, a njihove pjesme potpuno opravdavaju ime grupe. Zamislite samo kako šokantno bi zvučala kombinacija Melvinsa i Amire Medunjanin. Ko je bio na svirci Kultur Shocka zna, ne mora da zamišlja. Čak i oni koji gaje otklon ka balkanskom melosu teško da bi se odupreli muzičkoj salati Jevđevića i družine.

Kultur Shock toliko je na momente izluđivao prisutne da se činilo da bi publika poletjela da može, pa masa nije željela ni da čuje kada su gosti iz Sijetla krenuli da silaze sa bine negdje oko ponoći. Na oduševljenje prisutnih i uz njihovu horsku pomoć Đino je zatim izveo numeru "Još ne sviće rujna zora", zahvalivši se narodu Crne Gore na njoj, a zatim se izvinio ostalim članovima benda koji nisu razumjeli riječi pjesme. Uslijedilo je još nekoliko numera Kultur Shocka, a onda je i pored negodovanja publike došao neminovni kraj svirke, nakon kojeg je publika pohrlila da se izgrli i fotografiše sa Jevđevićem.

"Žao nam je što nikada prije nismo svirali ovdje. Vjerujte, nije do nas, mi bi odmah došli. Vidimo se brzo ponovo", poručio je pjevač na kraju.

Galerija

Bonus video: