Rusija: Koncerti Eltona Džona neizvjesni zbog njegove seksualne orijentacije

"Pjevač namjerava da podrži lokalne sodomiste i da prekrši aktuelni ruski zakon, koji štiti našu djecu"
72 pregleda 2 komentar(a)
Elton Džon, Foto: Beta/AP
Elton Džon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.12.2013. 07:43h

Zakonski propisi koji zabranjuju propagandu LGBT prava, mogli bi biti razlog za otkazivanje dva koncerta čuvenog pjevača i istaknutog borca za gej prava Eltona Džona.

Povod za zabranu turneje mogao bi biti intervju koji je pjevač dao za britanski list Gardijan, u kom tvrdi da je za turneju izabrao baš Rusiju iz solidarnosti sa pripadnicima gej zajednice u ovoj zemlji koji su veoma izolovani.

"Moram da odem tamo, ali moraću i pažljivo da osmislim šta ću poručiti publici. Kao homoseksualac, ne mogu ostaviti te ljude na cjedilu i bez podrške", rekao je Elton Džon.

Udruženje roditelja u Rusiji zatražilo je od predsjednika Vladimira Putina, u otvorenom pismu, da otkaže planiranu turneju, smatrajući da bi gej muzičar mogao da se ogluši o LGBT zakon.

"Pjevač namjerava da podrži lokalne sodomiste i da prekrši aktuelni ruski zakon, koji štiti našu djecu", navodi se u pismu, koje su objavile ruske novine.

Osim Udruženja roditelja za zabranu koncerta se založila i Unija pravoslavnih bratstava, koja tvrdi da bi performans bio uvreda za ruski narod.

Elton Džon trebalo je da nastupi u Rusiji, i ranije, u julu, međutim koncert je otkazan, zbog bolesti. Prije nastupa, muzičaru je sugerisano da ne oblači odjeću drečavih boja koja je simbol njegovog načina života i seksualnosti.

Od kako su na bini tokom nastupa u Petrogradu, protiv ruskog anti – gej zakona svoj glas podigle Madona i Lejdi Gaga, dozvole za muzičke turneje u Rusiji se teže dobijaju.

Ruski propisi o zabrani gej propagande, izazvali su reakciju u cijelom svijetu. Dio svjetske javnosti poziva na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Sočiju sljedeće godine, a pjevačica Šer odbila je da pjeva na otvaranju te manifestacije, zbog kako navodi „mržnje prema homoseksualcima“.

U Rusiji je, inače, homoseksualizam legalizovan nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, a ove godine donijet je Zakon o zabrani davanja LGBT informacija maloljetnim licima.

Bonus video: