Festival tamburaša 3. i 4. avgusta u BP: Specijalni gosti Frajle i Hari Mata Hari

Biće održan i koncert posvećen Kseniji Cicvarić, pod nazivom “21 godinu poslije”, u okviru kojeg će nastupiti Šukrija Žuti Serhatlić, Tanja Šeter, Nedžib Delić i Milena Pantović
94 pregleda 0 komentar(a)
Tamburaši, Festival tamburaških orkestara, Foto: Jadranka Ćetković
Tamburaši, Festival tamburaških orkestara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 01.08.2018. 14:14h

Grupa The Frajle iz Novog Sada i Hari Mata Hari specijalni su gosti Internacionalnog festivala tamburaških orkestara koji se u Bijelom Polju održava 3. i 4. avgusta.

Šesnaesti po redu festival će okupiti brojne tamburaške ansamble iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Mađarske.

Umjetnički direktor festivala Mićo Miranović je kazao da je u pitanju najzreliji festival ove vrste na prostorima bivše Jugoslavije.

“Ovaj festival danas važi za jedan od prestižnijih, što pokazuje da su po ugledu na njega nastali festivali u Kumanovu i Užicama, gdje su crnogorski tamburaški orkestri uvijek dobrodošli. Upravo, zahvaljujući ovom festivalu više od 200 ansambala je nastupilo u Bijelom Polju, a pored orkestara sa prostora bivše Jugoslavije imali smo i goste iz Grčke, Bugarske, Austrije, Mađarske, Češke, Rusije, što takođe govori o kvalitetu ove muzičke manifestacije”, kazao je on.

Miranović je istakao da festival istrajava u svojoj misiji, afirmiše muzičko nasleđe i kulturu, ne samo Crne Gore, već i zemalja učesnika, povezuje ljude, kulture, vremena i gradi mostove prijateljstva među državama.

Predsjednik Skupštine Opštine Abaz Dizdarević kazao dap o ocjeni Savjeta festivala ova manifestacija kvalitativno i kvantitativno iz godine u godinu pokazuje sve sadržajniji i bolji program i kvalitet izvođača.

PR festivala Slađana Bubanja je istakla da kvalitet i značaj ove manifestacije najbolje potvrđuju brojna priznanja i nagrade, koja pristižu od učesnika i institucija kulture iz zemalja regiona.

“Uz to, prošle godine je Asocijacija evopskih festivala IFTO označila kao jedan od izvanrednih među 700 festivala Evrope”, kazala je Bubanja.

Pored pomenutih učesnika biće održan koncert posvećen Kseniji Cicvarić, pod nazivom “21 godinu poslije”, u okviru kojeg će nastupiti Šukrija Žuti Serhatlić, Tanja Šeter, Nedžib Delić i Milena Pantović.

U okviru festivala biće u galeriji Centra za kulturu će biti otvorena izložba slika Miomira Miša Vemića a biće promovisana knjiga autora Senada Gačevića i Senada Kazića ''Đevojko, zlatna jabuko''.

Bonus video: