Nije sve na prodaju, nešto je i na poklon

Crnogorski gitarista Kristijan Đuranović za „Vijesti” priča o svom prvom albumu instrumentalne muzike
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2013. 21:13h

Crnogorski gitarista Kristijan Đuranović, osnivač bendova “Retro”, “Nuklear Mama” i “Lemmy Go”, objavio je prvi, instrumentalni album. U pitanju je projekat “I Speak” sa osam kompozicija.

-“I Speak” je jednostavan i iskren, bez mnogo filozofiranja i priče. Ušli smo u studio i odsvirali album i završili ga, bez obzira na poteškoće koje su uvjek prisutne kada se snima i stvara - priča za “Vijesti” Đuranović. Album je napravio iz ljubavi prema gitarskom tonu, a sve je snimljeno uživo.

- Branko Marković (bas) i Slaven Ljujuć (bubnjevi) su vrlo brzo odsvirali svoj dio. Međutim, kako je malo problematično snimanje gitare, odsvirao sam to naknadno. Takav način rada mnogo je teži, jer je komplikovano na uživo snimljen bubanj i bas snimiti gitaru, najviše zbog toga što se, kada se uživo snima svirka, dogodi se fuzija između muzičara koja ima svoj tajming. Tu fuziju je kasnije teško doživjeti i uklopiti se u nju. Zato nasnimavanje gitara na živ bubanj i bas ne bih nikome preporučio i ja ću se truditi da u sljedećem projektu to izbjegnem - iskren je Đuranović.

Instrumentalna muzika kod nas još nema puno poklonika, što ga nije obeshrabrilo da prvijenac uradi “za odabrane”.

- Teško je natjerati sebe da uđeš u studio i kreneš da snimaš muziku koja, takoreći, nema publiku. U startu si sj*ban, ali ogromna ljubav prema gitari i muzici pobijedi tu depresiju. Glavom kroz zid je moguće samo ako nemaš mozga, a ja ga nemam izgleda - kaže kroz smijeh. Dodaje da iako Crna Gora ima sjajne muzičare, ovakvih albuma nema mnogo, čak ni na Balkanu.

- U posljednjih 50 godina moderne muzike, ovakvi albumi su rijetkost. Posebno u novijem periodu, kad se svi trude da što lakše snime, pa koriste programiranje kompletnog benda - tvrdi Đuranović koji je zadovoljan gitarskim tonom koji je postigao na albumu.

Teško natjerati sebe da uđeš u studio sa bendom i snimaš nešto što, takoreći, nema publiku. U startu si sj*ban, ali pobijedi ogromna ljubav prema gitari i muzici

Kolekciju gitara, Kristijan je nedavno obogatio jednom sa potpisom “MK”. Ona je rad bosanskog majstora Mirze Kovačevića, čije instrumente sviraju mnogi muzičari među kojima Bata Kostić, Vlatko Stefanovski, Muris Varajić... Na pitanje da li je tu gitaru koristio za ovaj album, odgovorio je:

- Dobio sam MK gitaru i u pitanju je sjajan instrument. Međutim, s obzirom na to da je došla pri kraju snimanja, nijesam je puno koristio za “I Speak”. Uspio sam sa njom snimiti svega nekoliko tema, i zadovoljan sam kako radi.

Album će objaviti Muzička asocijacija.

- Neće se prodavati, jer želim da dokažem da u Crnoj Gori nije sve na prodaju. Nešto je na poklon. Album ćete moći da se nađe u radnjama “Euro Unit” (Podgorica), Artist (Banjaluka), TMS Shop (Zagreb) i Audioboutique Shop (Beograd). Tamo će svi zainteresovani moći da besplatno dobiju svoj primjerak - ističe.

Fotografije koje su na omotu uradili su Dragana Popović Drašković i Dragan Ivanović, a dizajn omota je povjeren Zorislavu Kneževiću. Miks je urađen u studiju Mihe Radonjića, a Kristijanu je pomogao i Radio Kotor gdje obavlja finkciju muzičkog urednika.

Kritikama prvijenca je zadovoljan, što mu je dalo elana da nastavi da radi.

- Krenuo sam u komponovanje sljedećeg albuma. Snimanje počinjem početkom 2014. Pripremam još bolje kompozicije, bolju svirku i bolji gitarski ton - zaključuje Đuranović.

Drugačije, bolje, poštenije

U posljednje vrijeme, zahvaljujući kompilacijama “Montenegrin InstruMental Forces 1 i 2”, mnogi crnogorski muzičari izrazili su se i kroz ovaj žanr. No, ipak, rijetki se odlučuju da naprave čitav album instrumentalne muzike.

- Treba samo što više snimati i raditi, bez obzira na to da li nam proizvod donosi nešto. On će sigurno donjeti Crnoj Gori barem jednu razglednicu više, koja je na neki način može promovisati drugačije, bolje, tolerantnije, poštenije na kraju krajeva - smatra on.

Bonus video: