BiH se vraća na Eurosong: Da zadovolje interes gledalaca

Od Eurosonga su ranije odustale Hrvatska, Portugal, Poljska Grčka i Slovačka...
50 pregleda 0 komentar(a)
Laka, Foto: Rojters
Laka, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.11.2013. 18:15h

Nakon prošlogodišnje pauze, Bosna i Hercegovina odlučila je da se vrati na najveće evropsko muzičko takmičenje - Eurosong. Naime, Poslovodni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom su otvorena vrata za učešće te zemlje na 59. Eurosongu u Kopenhagenu.

Javni servis BiH, u predviđenom roku, tačnije do 22. novembra, poslaće preliminarnu prijavu EBU-u, iako se, kako kažu, finansijska situacija ni ove godine nije značajno popravila.

- Smatramo da treba naći rješenje kako bi se zadovoljio interes gledalaca i slušalaca i zaustavilo dalje udaljavanje BHRT-a od EBU-a, najvažnije evropske asocijacije javnih servisa - stoji u saopštenju BHRT-a.

Kako najavljuju, projekat “BH Eurosong 2014” imaće status „specijalnog multimedijalnog projekta“ koji će se realizovati isključivo po principu samofinansiranja, a Javni servis će formirati partnerstvo sa kompanijama i organizacijama, potencijalnim sponzorima, koji u projektu vide mogućnost za ostvarivanje svojih ciljeva.

Najbolji dosadašnji plasman BIH na Eurosongu ostvario je Hari Varešanović 2006. u Atini sa pjesmom “Lejla”, kao trećeplasirani. Zapaženo učešće na ovom takmičenju imao je 2008. Elvir Laković Laka koji je osvojio 10. mjesto u Beogradu sa kompozicijom “Pokušaj”, kao i grupa Regina dvije godine kasnije u Moskvi, koja je takođe bila deseta u finalu, dok je autor numere “Bistra voda” Aleksandrar Čović dobio i nagradu za najbolju numeru. Posljednja predstavnica BiH na Eurosongu bila je Maya Sar koja je sa numerom “Korake ti znam” stigla do finala.

Od Eurosonga su ranije odustale Hrvatska, Portugal, Poljska Grčka i Slovačka.

Bonus video: