10-godišnji Podgoričanin pozvan na festival u Los Anđelesu

Ako ode na Olimpijadu talenata, boriće se za školarinu u vrijednosti od 130 hiljada dolara
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2013. 10:22h

Desetogodišnji Podgoričanin Jovan Aleksić, na sedmom muzičkom festivalu za djecu “Školjkice”, koji je održavan u Novom Sadu od 8. do 10. novembra, osvojio je prvo mjesto za interpretaciju. Pored pobjede on je dobio i ponudu da Crnu Goru predstavlja na dječjem festivalu World Championship of Performing Arts koji će se u julu naredne godine održati u Los Anđelesu.

“Jovan je predstavljao Crnu Goru na internacionalnom takmičenju u Novom Sadu, a nastupao je u drugoj polufinalnoj večeri u kategoriji od devet do 12 godina”, objasnio je Jovanov otac, Vanja Aleksić. On je dodao da su na festivalu učestvovala djeca iz Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Letonije, Makedonije, Italije, Bjelorusije, Rusije, Hrvatske, Azerbejdžana, Mađarske, Rumunije i Crne Gore, a da je izvođača bilo 37.

Jovan je na ovom takmičenju izveo pjesmu “Pitam se”, sa kojom je na Zlatnoj pahulji u Rožajama osvojio drugo mjesto za interpretaciju, na festivalu u Travniku prvo, dok je u Donjem Milanovcu nagrađen prvim mjestom takođe za interpretaciju, ali i za najbolju kompoziciju.

“Tekst je napisao Saša Božović, aranžman Veselin Frenki Bogićević, a kompozitor je Dijana Roganović – Bogićević. Nakon učešća na festivalu u Donjem Milanovcu, novosadski aranžer i tekstopisac Lado Leš je predložio Jovanu da se oproba i na festivalu 'Školjkice'”, ispričao je za “Vijesti” Vanja Aleksić.

Talentovani Jovan je nakon osvojenog prvog mjesta dobio ponudu od Adrijana Juneka iz Mađarske, koji je direktor međunarodnog festivala u Budimpešti i direktor za jugoistočnu Evropu agencije World Stars Hollywood, da u julu naredne godine nastupi na WCOPA međunarodnom takmičenju talenata u Los Anđelesu. Ukoliko on i njegovi roditelj odluče da učestvuje, na kako mnogi kažu “Olimpijadi talenata” u pjevanju, igranju, glumi i manekenstvu, on će se u kategoriji juniora do 15 godina boriti za školarinu u vrijednosti od 130 hiljada dolara.

“Jovan je takođe dobio poziv da naredne godine učestvuje na internacionalnim festivalima koje organizuje Ruska Federacija u Čanju i Mrkonji Gradu. On će 30. novembra nastupiti u KIC-u Budo Tomović u okviru festivala 'Naša Radost' sa pjesmom 'Uspavanka', a na 'Zlatnoj pahulji' koja se u Rožajama održava od 28. februara do 1. marta će se takmičiti sa pjesmom 'Smeđa kika'”, otkrio je Jovanov otac.

Festival u Novom Sadu na kojem je mladi Podgoričanin ostvario veliki uspjeh, ove godine je imao humanitarni karakter pa je nosio naziv “Školjkice u plavom”, zbog boje koja simbolizuje dijabetes.

Završno “Gala veče”, koje se održalo u sali Spensa obilježio je crnogorski pjevač Sergej Ćetković, inače poznat po čestim humanitarnim angažmanima, a koji je održao i mali koncert, pa je dio prihoda od prodatih ulaznica bio namijenjen djeci oboljeloj od dijabetesa.

I ranije osvajao priznanja

Jovan Aleksić, koji je već je osvojio veliki broj nagrada na dječijim festivalima, pohađa peti razred Osnovne škole “Sutjeska”.

“Odličan je đak i učenik trećeg razreda Muzičke škole 'Vasa Pavić', odsjek klavir. Bavi se i sportom, trenira košarku u klubu Junior, a ide i u privatnu školu pjevanja 'Talenat'”, priča Vanja Aleksić. On dodaje da su za prepoznavanje talenta zaslužni Jovanova majka, ali i njegova nastavnica solfeđa Ksenija Leković i profesor klavira Miladin Peruničić. “Takođe je učestvovao i u spotu koji je napravila OŠ 'Sutjeska' za djecu ometenu u razvoju. On je pjevao prateće vokale, a sa tom pjesmom je nastupio i u revijalnom dijelu na 'Zlatnoj pahulji' u Rožajama”, istakao je on.

Galerija

Bonus video: