Lu Ridov posljednji intervju: Moj život je muzika

"Prvo sjećanje na neki zvuk je najvjerovatnije otkucaj maminog srca, za sve nas. Mi rastemo, još od trenutka kada smo veoma mali, slušajući taj ritam"
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2013. 15:52h

Dvadeset prvog septembra ove godine Lu Rid je sjeo naspram reditelja Farida Helfa da bi dao, kako se ispostavilo, svoj posljednji intervju pred kamerama.

Snimanje organizovano krajem septembra dio je promotivne kampanje za "Parrot Zik" slušalice, i obavljeno je mjesec dana prije smrti legendarnog muzičara. U njemu Rid (71) govori o zvuku, muzici, svojoj prvoj gitari...

"Zvuk je mnogo više od buke. Uređeni zvuk je muzika", kazao je Rid. "Moj život je muzika."

Upitan zašto je postao muzičar, on objašnjava: "Radite ono što volite... Ili vas uhapse", a na pitanje da li mu je otac poklonio prvu gitaru, odsječno odgovara: "Moj otac mi nije dao ništa."

Kada je konverzacija krenula u pravcu Ridovih ušiju i sluha, i on je postao poetičniji u odgovorima.

"Znam na koji bi način stvari trebalo da zvuče", objašnjava. "Ne bih želio da slušam Betovena a da ne čujem divne basove, violončela, tube. To je veoma važno. Hip-hop ima basove koji grme. Ali ima ih i Betoven. Ako nemate te basove, i to je kao da ste amputirani. Kao da nemate svoje noge."

Ponosno je otkrio i da je nedavno remasterizovao sve svoje starije albume, kako bi im podario zvuk prilagođen novim tehnologijama. Jer, kako kaže, zvuk sa CD-a ga užasava.

"To je bilo toliko lijepo da me je rasplakalo", priznaje. "Mene zvuk zaista emotivno pogađa. Zvuke nije moguće objasniti. Postoji neki zvuk koji čujete u svojoj glavi, u nervima, u krvi koja teče. Zaista je nevjerovatno čuti sve to."

Kada je riječ o prvom zvuku koji pamti, Rid tvrdi kako je to sjećanje uglavnom isto kod svih ljudi.

"Prvo sjećanje na neki zvuk je najvjerovatnije otkucaj maminog srca, za sve nas. Mi rastemo, još od trenutka kada smo veoma mali, slušajući taj ritam."

"Postoje i mnogi zvuci iz prirode... Zvuk vjetra. Zvuk ljubavi."

Galerija

Bonus video: