U splitskoj bolnici

Umro Vinko Coce, doajen dalmatinske muzike

Posljednjih mjeseci zdravstveno stanje bilo mu je loše, mučila ga je debljina, dijabetes i visoki krvni pritisak, a i u maju je bio hospitalizovan u splitskom KBC-u
84 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 07:45h

U splitskoj bolnici u nedjelju u jedan sat preminuo je pjevač Vinko Coce (58) iz Trogira, potvrdili su njegovi prijatelji.

Posljednjih mjeseci zdravstveno stanje bilo mu je loše, mučila ga je debljina, dijabetes i visoki krvni pritisak, a u maju je hospitalizovan u splitskom KBC-u, gdje mu je hirurški sanirana upaljena rana na dnu leđa.

Ljekari su mu se nekoliko dana borili za život, a tada mu se stanje stabilizovalo. Dugo se oporavljao i činilo se da mu je bolje. Trebalo je da prođe još jednu, završnu operaciju, ali doktori su je odgađali jer mu je s vremena na vrijeme rasla tjelesna temperatura.

Ali, početkom oktobra stanje mu se naglo pogoršalo te je još jednom operisan i nakon toga smješten na jedinicu intenzivnog liječenja.

Vinko Coce je svoju muzičku karijeru započeo u klapi Trogir nakon čega se osamostalio. Pet je godina pjevao kompletan operski repertoar u profesionalnoj mješovitoj grupi Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split.

Prvi solo album "Mirno spavaj ružo moja" snimio je 1993. godine kada je osvojio Grand Prix na Splitskom festivalu.

Među impresivnim podacima o njegovoj muzičkoj karijeri navodi se i da je u firentinskom teatru Komunale u operi "Boris Godunov" pjevao s Lučanom Pavarotijem.

Galerija

Preporučujemo za Vas