Grupa The Who najavila posljednju turneju

"Za 50. godišnjicu imaćemo svjetsku turneju. Biće to naša posljednja velika turneja"
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2013. 08:15h

Grupa The Who objavila je da će prestati sa nastupima uživo nakon završne serije koncerata u 2015. kojima će obilježiti pola vijeka postojanja.

Gitarist grupe Pit Tovnsend rekao je da će oproštajnu turneju iskoristiti da posjete mjesta gdje nisu često svirali u svojoj 50-godišnjoj istoriji.

"Za 50. godišnjicu imaćemo svjetsku turneju. Biće to naša posljednja velika turneja. Još uvijek postoje mnoga mjesta na kojima nismo svirali. Bilo bi dobro da odemo u istočnu Europu i ljudima koji nas još nisu čuli uživo odsviramo stare hitove", rekao je Tovnsend za "Evening Standard".

Poslije velike američke turneje, grupa The Who je ovog ljeta na koncertima u dvoranama Velike Britanije i Irske u cjelosti izvodila svoj dvostruki album "Quadrophenia" iz 1973. zajedno sa svojim klasičnim hitovima.

"Quadrophenia" je bila šesti studijski album The Who i druga "rock opera" nakon "Tommyja" iz 1969.

"Quadrophenia" je kasnije, 1979. snimljena i kao film.

Nakon smrti Kejta Muna i Džona Entvistlea, grupu The Who čine jedina dvojica preživljelih originalnih članova 68-godišnji gitarist Pet Townsend i 69-godišnji pjevač Rodžer Daltrej.

Neke od njihovih pjesama postale su klasici rock muzike poput "My Generation", "Baba O'Riley", "Won't Get Fooled Again", "Behind Blue Eyes", "Pinball Wizard", "Who Are You", "I Can't Explain"...

Galerija

Bonus video: