Rundek između: Objavljena knjiga o pjesmama čuvenog muzičara

Uz to, izdanje je obogaćeno i fotografijama koje nude presjek zanimljive i bogate Rundekove karijere
129 pregleda 0 komentar(a)
Darko Rundek, Foto: Duško Miljanić
Darko Rundek, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 04.10.2013. 12:48h

Knjiga "Rundek, između" autora Anta Perkovića objavljena je nedavno u izdanju Menarta. Iako je naslovljena kao "knjiga o pjesmama", sadrži i autobiografske elemente u vidu prepiske između Perkovića i poznatog muzičara, nekadašnjeg člana kultnog Haustora Darka Rundeka.

Uz to, izdanje je obogaćeno i fotografijama koje nude presjek zanimljive i bogate Rundekove karijere, a o njemu pričaju saradnici i savramenici poput Izabel, Dušana Vranića, Dragana Kremera, Lazara Stojanovića...

"Kada je iz Menarta došla ideja da objave mogu biografiju, odmah sam pomislio na Anta Perkovića. Njegovu knjigu 'Sedma republika' sam s uživanjem pročitao. On je jedan od rijetkih ljudi koji znaju da pišu o muzici 'iznutra'", kazao je Rundek za hrvatske medije.

On je objasnio da ovo nije njegova biografija, jer je on "još uvijek živ, pa se priča ne može završiti".

"Knjiga je autobiografska utoliko što se u njoj pojavljuju tekstovi koje sam ja pisao i koji se odnose na neke periode mog života, a djelimično na kontekst pojedinih faza i vremena o kojima se pisalo", rekao je muzičar.

Pošto su zaključili da u regionu nema javnog prostora u kojem se sa Rundekom može neometano razgovarati duže od deset minuta, on i Perković su se odlučili za dopisivanje.

"U Splitu nam je upala nepoznata raseljena Hrvatica, koja je upravo iz Njemačke došla na sahranu, a u Vodicama je konobar umjesto s: 'Izvolite?', nastupio pjevajući: 'I ne boj se buke, to što svira to su ruke'", kazao je Perković za Nezavisne novine.

“Taj način razmjene mejlova je bio odličan, jer nije bilo nekog roka da se na to mora hitno odgovoriti. Kad sam osjetio da se mogu sabrati i to napraviti kako treba, onda sam pisao odgovore”, objasnio je Rundek.

U knjizi je obrađeno 17 Rundekovih pjesama, od njegovih početaka sa Haustora do onih sa aktuelnog izdanja "Plavi avion".

Muzičar posljednje dvije godine radi na albumu radnog naziva “Dare”, a nada se da će ga objaviti na proljeće.

Bonus video: